Leuke verhalen na schrijfworkshop Tineke Honingh

 

 

In de bibliotheek in Elburg werd dinsdag een schrijfworkshop voor kinderen gehouden door jeugdboekenschrijfster Tineke Honingh. De deelnemers kregen volop inspiratie voor het schrijven van verhalen.

 

Dat Tineke Honingh een hele enthousiaste en bevlogen spreker is bleek direct bij het begin van haar workshop. Tineke begon de workshop met een kort praatje over zichzelf en haar boeken. Meteen daarna startte ze met een oefening over verzinnen. Aan de hand van gewone gebruiksvoorwerpen en andere spulletjes, zoals oordopjes of een veer, werd bedacht wat de geheime functie zou kunnen zijn van die voorwerpen. Zijn die oordopjes niet om mee naar de gedachten van mensen en of dieren te luisteren? En die paracetamol, is dat wel gewoon een pijnstiller, of is het een pil waardoor je kan vliegen of onzichtbaar wordt? Op deze manier werden allerlei gekke verhalen bedacht bij gewone voorwerpen.

 

Vervolgens kregen de jonge schrijfsters een 10 minuten opdracht, ze moesten in 10 minuten een verhaaltje schrijven met een beginzin die ze van Tineke kregen. Na 2 minuten kregen de schrijfsters steeds een nieuw woord die ze in het verhaal moesten verwerken. Er werd gezweet op de verhalen en uiteindelijk kwamen er heel verschillende en hele leuke verhalen uit.

Na een korte pauze volgde een oefening met inspiratie door plaatjes en gingen de schrijfsters weer aan de slag. Na afloop bleek dat alle deelnemers een eigen genre hadden gekozen, zo werden er spannende verhalen geschreven maar ook ontroerende verhalen.

 

De schrijfsters hadden na deze workshop ook allemaal een eigen aanpak om inspiratie te krijgen. Zo werkt voor de een het zoeken van spulletjes het beste en gaat een ander op zoek naar plaatjes. En een tip van een van de schrijfsters: ‘Ik heb geleerd dat ik nooit wat weg moet gooien wat ik heb geschreven. Het kan altijd een idee zijn voor een volgend verhaal’.