NIEUWE TENTOONSTELLING VAN HET GALLO-ROMEINS MUSEUM IS FOTOGRAFISCHE ONTDEKKINGSREIS NAAR ARCHEOLOGISCHE SITES UIT DE ROMEINSE TIJD

 

 

 


.

In Het Gallo-Romeins Museum speeltde tentoonstelling ‘Imperium Romanum -
Het Romeinse Rijk door de lens van Alfred Seiland’.
Al 15 jaar lang fotografeert Seiland allerhande overblijfselen van het Romeinse Rijk.
Het museum toont 150 van zijn boeiendste beelden, die voor het eerst en eenmalig in België te bewonderen zijn.
In tal van videoreportages zien de bezoekers de kunstenaar aan het werk. Het museum geeft bij elke foto informatie over de Romeinse cultuur en geschiedenis. Het zet bezoekers ook aan om even stil te staan bij het belang van erfgoed.
De expositie is bedoeld voor een breed publiek en is ook aantrekkelijk voor families met kinderen. Met het spel ‘Zoom In’ kunnen ze samen met hun (groot)ouders de kleurrijke beelden ontdekken en vrijuit becommentariëren. 

Op zijn grootst strekte het Romeinse Rijk zich uit over een gebied behorend tot meer dan 40 hedendaagse landen. Overal zijn er nog zichtbare restanten van dat enorme Imperium: van vervallen ruïnes tot indrukwekkend goed bewaarde monumenten.

Al 15 jaar lang legt de Oostenrijkse fotograaf Alfred Seiland (°1952) die overblijfselen vast, van de Pont du Gard in Frankrijk tot het amfitheater van Pula in Kroatië. Even boeiende foto’s zijn er van minder bekende plekken in pakweg Portugal, Marokko of Albanië.

De foto’s van Alfred Seiland genieten internationale erkenning. Vaak komen heden en verleden in zijn kleurrijke beelden intrigerend samen. Geregeld doen ze ook glimlachen. Wie de foto’s ziet, krijgt ongetwijfeld zin om op reis te gaan, om zo de archeologische sites (opnieuw) in het echt te bezoeken.

In een sfeervol decor maken bezoekers kennis met de kunstenaar en 150 van zijn beste werken. Ze leveren boeiende verhalen op over de Romeinse cultuur en geschiedenis. Bij elke foto geeft het museum heldere, beknopte informatie. Over het dagelijks leven in diverse delen van het Imperium. Over roemruchte Romeinse keizers. Over gebeurtenissen zoals veld- en zeeslagen.

De foto’s zetten ook aan het denken. Waarom bezoeken zoveel mensen graag archeologische sites? Waarom is het belangrijk om al die overblijfselen te bewaren, beschermen en restaureren, of toch niet? Aan het einde van de tentoonstelling kan het publiek zijn mening kwijt over deze thema’s.

Zoals altijd maakt het Gallo-Romeins Museum zijn tentoonstellingen toegankelijk voor een groot en divers publiek. Fotografieliefhebbers, mensen die graag reizen en archeologische sites bezoeken, jeugd gefascineerd door de Romeinen … ze komen allemaal aan hun trekken.

Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen (8-12 jaar) is er een audiotour met toegankelijke informatie. Voor families met kinderen ligt er bovendien een spel klaar: ‘Zoom In’: zo kunnen ze de meest fascinerende foto’s op een originele manier samen ontdekken en bestuderen.


De tentoonstelling zit boordevol film. In verschillende reportages zien de bezoekers Alfred Seiland aan het werk. In andere video’s legt de fotograaf uit hoe hij ooit aan dit immense project begon en licht hij toe wat zijn beelden zo bijzonder maakt.

De vormgeving van de tentoonstelling, een ontwerp van Fugzia, zet aan tot aangenaam en rustig ontdekken. De serene soundscape met pianospel van Wouter Dewit draagt daartoe bij.

Patrick Dewael, burgemeester stad Tongeren: “Het Gallo-Romeins Museum weet steeds te verrassen. Deze tentoonstelling benadert de Romeinse cultuurwereld via hedendaagse kunst.
We kijken mee door de lens van topfotograaf Alfred Seiland. Die legt de archeologische overblijfselen en monumenten uit de Romeinse tijd op zijn geheel eigen wijze vast. Fascinerend!”

An Christiaens, schepen van Cultuur: “Deze tentoonstelling combineert het beste van twee werelden. Ze is er zowel voor mensen met interesse in geschiedenis als voor fotografieliefhebbers. Een belangrijke doelgroep zijn families met kinderen. Het Gallo-Romeins Museum zorgt ervoor dat zij de kleurrijke foto’s van Alfred Seiland op een speelse manier kunnen exploreren en zo heel wat opsteken over de Romeinen.”