Smulpapen loopt het water in de mond met gastronomisch aanbod in Costa Dorada

 

 

Costa Dorada, de 'Gouden Kust' van de provincie Tarragona in de regio Catalonië Spanje, is een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. Met een kustlijn van 81 km en tientallen stranden, steden als Reus, Tarragona, Salou en Cambrils, vele UNESCO werelderfgoed lokaties en monumenten en een prachtig achterland voor toeren met de autio, of om fiets- en wandeltochten te maken. Maar ook voor wie louter en alleen een paar dagen zijn smaakpapillen wil vertroetelen, is hier aan het juiste adres. De regio heeft verschillenden Michelin-sterren restaurants en ‘Soles Repsol’ – een Spaanse en Portugese classificatie van uitmuntende restaurants, verdeeld in 1, 2 of 3 zonnetjes. Onder de Michelin restaurants onder meer Deliranto in Salou, Rincón de Diego en Can Bosch in Cambrils, L’Antic Molí en Les Moles in Ulldecona en Villa Retiro in Xerta, tevens een hotel. Voor meer informatie over Costa Daurada kunt u terecht op www.costadauradalife.com

Michelin ster restaurant Deliranto in Salou

Salou biedt een uitgebreid aanbod aan restaurants die heerlijke lokale seizoensgebonden producten en mediterrane gerechten serveren, zoals bijvoorbeeld de zeer creatieve keuken van chefkok Josep Moreno: Michelin-ster restaurant Deliranto in Salou. De menu’s die hier geserveerd worden zijn deels geïnspireerd op personages uit literaire werken van Lewis Carroll, Frank Baum en Charles Dickens. Deze schrijvers zijn allemaal te zien in de enscenering van Deliranto’s gerechten.

Exceptioneel dineren in Cambrils

Restaurants in Cambrils serveren voornamelijk lokale producten van het land en uiteraard vis dat vers uit zee wordt aangeleverd. Populaire gerechten zijn een civet – ragout - van everzwijn, de ’calçot’ (een soort lange lente-ui), ‘rossejat’ (noedelgerecht) en ‘xató’ (een amandel- en hazelnootsaus).

De twee beste restaurants in Cambrils zijn Can Bosch en El Rincón de Diego, beide een Michelin-ster. Ooit was Can Bosch een barretje voor de plaatselijke vissers, maar in 1980 werd het een restaurant gerund door Juan Bosch en in 1984 kreeg het een Michelin ster. Het ligt aan de Rambla Jaume met zicht op zee. Vandaag de dag staan vis, zeevruchten en rijst nog steeds centraal op het menu, de vis wordt iedere ochtend vers aangeleverd vanuit de haven van Cambrils. De gegrilde octopus met parmentier -aardappelpuree- en een emulsie van zwarte knoflook is vooral populair bij de lokale bevolking.

El Rincón de Diego kreeg in 2005 zijn Michelin ster en is sindsdien een grote favoriet bij de lokale bevolking en reizigers. Het verbouwde Rincón de Diego werd  in juli 2010 en heeft nu twee verdiepingen plus een dakterras, met een panoramisch uitzicht op zee. De chef-koks Diego en Rubén Campos selecteren zorgvuldig de beste producten van de markt en creëren een unieke gastronomische keuken. De wijnkelder telt ruim 300 wijnsoorten.

Bijzondere ervaring: geluid en lichtshow diner op je tafel

Voor een bijzondere culinaire avond boek je een tafel in restaurant Cook and Travel in Salou. In het restaurant alleen al is een belevenis – bijvoorbeeld het menu Van Tokio tot Guangzhou – maar echt apart is een tafel in de Travel and Mind Room – het licht gaat uit en het menu wordt tijdens een geluid en lichtshow op je tafel en borden geserveerd. Zie deze You Tube link voor een impressie.

Nieuwkomer in Reus: restaurant Ferran Cerro

Een bijzonder restaurant in Reus is Ferran Cerro, genoed naar de chef-kok. Ferran Cerro, geboren in Reus in 1988, begon in 2004 zijn opleiding in de kookwereld. Hij zette zijn eerste stappen dicht bij huis begon in restaurants als Rincón de Diego en La Grava, leidde zijn rusteloze houding ertoe dat hij in de beste keukens waaronder Celler de Can Roca, Arzak, Sant Pau de Carme Ruscalleda, Sergi Arola en Nandu Jubany.

In 2017 opende hij in C/San Juan de Reus een klein restaurant dat zijn naam zou dragen dat na 2 jaar te klein werd. Hij betrekt in 2020 het nieuwe pand aan Plaça del Castell. In 2020 wordt het door de Gourmand Guide gekozen tot Revelation Restaurant 2021 en komt het ook voor het eerst in de Michelingids met de vermelding van een gerecht. Hij staat tevens met een zon in de Sol Repsol gids.

Winkelen in Salou & Reus – de beste lokale markten

Reus wordt beschouwd als dé winkelstad in Costa Dorada met meer dan 600 winkels met een netwerk van charmante smalle straatjes voor toeristen om te  ontdekken. Salou biedt ook een fantastische boerenmarkt - een must-visit voor veel toeristen en de lokale bevolking. De markt is geopend van maandag tot zaterdag met verse groenten en fruit, vlees, vis en gastronomische gerechten. Een andere populaire lokale markt is de Straatmarkt, die elke maandagochtend van 9.00 tot 14.00 uur plaatsvindt