Nieuw Nederlands Zuivelmuseum wint Vrijwilligersprijs

 

 

Wethouder Nienhuis heeft op dinsdagmiddag 7 december de vrijwilligersprijs uitgereikt. Hij ging persoonlijk bij alle genomineerden langs om hen, geheel coronaproof, de prijs uit te reiken. Net als vorig jaar hadden inwoners de doorslaggevende stem. Het Nederlands Zuivelmuseum werd met een grote meerderheid gekozen als winnaar van de Vrijwilligersprijs 2021. Het Toeristisch Informatie Punt grijpt net naast de prijs maar kreeg ook veel stemmen voor het belangrijke werk wat zij doen.

 

Het Nederlands Zuivelmuseum

In 2021 is in Erve IJzerman een Zuivelmuseum opgezet. Het museum heeft een educatief karakter en een groot bereik. De vrijwilligers hebben zich hiermee ingezet voor de instandhouding van het cultureel erfgoed Boerderij Erve IJzerman.

 

Toeristen Informatie Punt/Wereldwinkel:

Het Vrijwilligers van het Toeristen Informatie Punt (TIP) en de Wereldwinkel werken samen in hetzelfde winkelpand. Vrijwilligers informeren inwoners en toeristen over (natuur-)activiteiten in de gemeente. Ook zijn er geschenkenverpakkingen van Heerde beschikbaar. Hiermee zetten zij gemeente Heerde op de kaart. Vanuit de wereldwinkel is het initiatief genomen om gemeente Heerde het certificaat Fairtrade te laten behalen. Hiermee komt het thema duurzaamheid nog breder onder de aandacht van de inwoners.

 

Vrijwilligersprijs

De vrijwilligersprijs wordt jaarlijks uitgereikt. Dit jaar was het thema: promotie van Heerde. In 2020 was het voor het eerst dat de jury een eerste selectie maakten uit de ingezonden initiatieven. Vanwege het succes, is dit jaar wederom voor deze vorm gekozen, waarbij inwoners het laatste woord hebben. De prijs bestaat uit een oorkonde, een penning en een geldbedrag voor het winnende initiatief.

 

Pluim voor jongeren

Voor jongeren onder 18 die vrijwilligerswerk doen wordt jaarlijks de Pluim uitgereikt. Dit jaar gaat die prijs naar Suus en Floortje Houtman. De twee zusjes hebben de happy stones naar Heerde gebracht! In totaal hebben ze zeker 500 stenen geschilderd/getekend. Floortje heeft de stenen onder andere in een mandje bij de begraafplaats gelegd. Voor de vele mensen met verdriet gaf het steun en de stenen lagen verspreid over de hele begraafplaats. Ook stond bij hun huis een kastje met stenen. Voorbijgangers mochten de stenen gratis meenemen om bijvoorbeeld aan iemand cadeau te doen of zelf houden. Met de happy stones hebben de zusjes veel vrolijkheid gegeven, een glimlach op gezichten getoverd en steun gebracht in deze soms lastige tijd