Vreugde na de winnende treffer van Maurits de Jong en Stephen Lokhorst geconcentreerd voor de strafschop. (foto's Ella van den Berg)

SV Epe rekent ook af met naaste belager

 

A-junioren compenseren blessuregolf

Analyse Dick van der Veen

EPE – Zeven competitiewedstrijden op rij ongeslagen, je zult wel heel diep in de geschiedenis van de sv Epe moeten duiken om daar een evenknie van te vinden. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is die zoektocht vergeefs.

Petje af voor de spirit van deze formatie die de blessurelijst van week to week ziet groeien. Na aanvoerder Sven Hoogenboezem, Lars Krijgssman, doelman Bas van Schoonhoeven, architect Gerrit Calkhoven ook nog het ontbreken van laatste man Henk Slot en het afhaken in een eerder stadium van Ramon en Yannick Heukels is de lijst van sterkhouders opgedroogd en moeten de junioren het commando overnemen. Op enig moment lopen er vijf, m zes bij Epe binnen de lijnen in de kraker tegen Frisia. De thuisclub sleept met 3-2 de overwinning uit het voor. Dat gebeurt in een eerste helft waarin Epe de opponent zwaar onder druk zet maar toch met een achterstand de kleedkamer opzoekt en een minder tweede helft waarin juist de winnende goals worden gescoord. Bij een competitie met drie periodetitels zou dat betekenen dat de eerste in de knip zit, maar de periodes beslaan nu twaalf wedstrijden.

Furieus

Epe begint uitstekend, creëert  een handjevol kansen. Zo staat Koen Logen een op een voor de keeper, regent het hoekschoppen en blijft Frisia met enig fortuin overeind. Uiteindelijk is het Stephan Lokhorst die zich knap vrijspeelt en de bal loepzuiver tegen het net werkt: 1-0.

Dan volgt een foutenfestival in de gemankeerde achterhoede. Eerst rondt5 Tristen Kuilman zwak verdedigen af, even later4 kopt de in het nauw gedreven Maurits de Jong de bal achter zijn eigen keeper.

De tweede helft is nog maar een minuut oud of Stefan Lokhorst mag van elf meter schietenb en doet dat onberispelijk: 2-2. Daarna schiet De Jong een vrije trap prachtig binnen, herstelt zijn fout uit de eerste helft en zet het blauwen op voorsprong.

In de slotfase krijgt Frisia na de inbreng van de geblokte spits Sander Bouma een aantal honderd procent kansen. Het is bijna aandoenlijk om te zien hoe de jongde Sam van Schoonhoven, die al een aantal weken zij geblesseerde broer Bas vervangt, met ware leeuwenmoed de gelijkmaker van de Friezen voorkomt. Het is een zenuwslopende laatste kwartier, maar Epe trekt de zege over de reeks en gaat fier aan de leiding. Een leuke open wedstrijd met ploegen die elkaar laten voe6tballen.

In de bestuurskamer maken de Friezen geen goede indruk door de scheidrechter te attaqueren voor de toegekende strafschop. ”Als jullie een van de opgelegde kansen benutten spreekt daar niemand meer over”, is zijn rake verweer. Frisia zou de woordvoerder even apart moeten nemen en met fatsoensregels confronteren.