Programma festival Deventer Op Stelten - Binnen de Perken bekend! 2 t/m 11 juli 2021

 


‘Deventer Op Stelten 2021– Binnen de Perken’ wordt een ongekende festivaleditie. Het festival is op zoek gegaan naar een passende opzet dat binnen de beperkingen van de coronamaatregelen plaats kan vinden. Waar in andere jaren 120.000 bezoekers gedurende drie dagen van bijzondere internationale producties genoten, wordt het programma dit jaar gespreid over 10 dagen, met 1-op- 1 voorstellingen, theatrale wandelingen, installatievoorstellingen en voorstellingen voor maximaal 30 personen.   

En dat alles op onontdekte plekjes in de stad en plekken die je normaal niet als podium beschouwt. Hoogstaand theater met de verborgen Deventer binnenstad als decor, in een intieme setting en niet met de grote bezoekersaantallen die we gewend zijn.
Er zal dit jaar ook gereserveerd moeten worden voor de voorstellingen. Een open stadsfestival zoals we gewend zijn, is in deze tijd simpelweg niet haalbaar. Er is daarom gekeken naar wat er wél mogelijk is. Voor meer informatie: www.deventeropstelten.nl

Het programma laat zien dat dit een editie is die alleen nu plaats kan vinden. Voorstellingen die raken zonder aan te raken, op solistische wijze op zoek naar je eigen identiteit, over social distancing, elkaar missen, voorstellingen die gemaakt zijn in tijden van corona. Een programma vol intieme voorstellingen, acrobatiek en circustheater, urban dance en moderne dans, poëzie en muziektheater, humoristisch en clownesk buitentheater, jong talent en meer. Er staan daarnaast veel Nederlandse theatergezelschappen op het programma, er worden 11 Nederlandse premières gespeeld en er is één wereldpremière!
Ook krijgt de samenwerking met Deventer Bijzonder (voorheen het Rode Kruis) weer vorm met een speciale voorstelling voor een select aantal bezoekers (vanwege de corona beperkingen) in één van de mooiste locaties van Deventer.

Installatievoorstellingen en theatrale wandelingen

Doorlopend te zien is de wereldpremière van de installatie dRift van Ilotopie (Frankrijk). Tien dagen lang staan in de Buitengracht (Singel/Rijsterborgherpark) 100 transparante, mensachtige figuren. Een ode aan het publiek van Deventer op Stelten. De silhouetten verbeelden het leven in de stad en staan voor het stilstaan van het sociale leven. Het geringste briesje of de stroming van het water brengen de silhouetten tot leven. Een sprookjesachtige gewaarwording die mee verandert met de stand van de zon. Deze installatie leent zich voor een romantische avondwandeling langs de Buitengracht.

De installatievoorstelling ‘AnimatronieK’ van Exoot (Nederland) is een knipoog naar een wereld waarbij technologie uit de hand loopt en een robotisch dierenrijk haar intrede doet… Een audiovisuele, interactieve installatie waarbij robotica, mechanica en elektronica samensmelten en er een ‘aaibaar’ wezen ontstaan. Te zien van dinsdag 6 t/m zondag 11 juli.

De straattheater voorstelling ‘De Schildpad - Niets Doen Is Hard Werken’ van Pieter Post Productions (Nederland) is van donderdag 8 t/m zondag 11 juli te zien in een tuin aan de Rozergaarderweg. Zijn zoektocht naar het belang van luiheid en verveling levert een originele en hilarische voorstelling op vol tegenstrijdigheden. Een ware Odyssee voor het publiek en een schildpad.
Speciaal voor het festival heeft Pieter Post Productions daarnaast een wandeling gecreëerd in en rondom Deventer: ‘Wandelen met een schildpad’. Een filosofische en komische wandeling die je loopt aan de hand van een boekje. In een vreemd soort kruisweg langs 15 staties wandel je jezelf naar verlichting en een staat van heerlijk niksen.

Door een simpele spiegel laat Sonja Volmer (Nederland) met de installatievoorstelling ‘WENTEL’ deelnemers een bijzondere reis over het plafond voeren. Niemand kan zich voorstellen hoeveel effect deze beleving op lichaam en geest heeft. De enige manier om daarachter te komen is door het zelf te doen! De route loopt door de Schouwburg, en is op vrijdag 2 t/m zondag 4 juli en vrijdag 9 t/m 11 juli te beleven.

De Blauwe Vogel (België) is een interactieve theatrale wandeling van Aardvork. Het verhaal is geïnspireerd op het sprookje van de Belgische Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck, maar ook op de vele legendes die er zijn over blauwe vogels: brengers van geluk. Een wandeling vol theatrale figuren, vertellingen en muziek. Doorlopend te wandelen met een mobiele telefoon van 2 t/m 11 juli.

Buitentheater in Binnentuinen

2 seconden zou het duren om deze pop-up tenten op te vouwen… Cie du Petit Monsieur (Frankrijk) laat in een voorstelling vol humor en vertedering zien dat het een bijna onmogelijke missie is. Gekleed in driedelig pak gaat hij de verkenning van de moderne tijd aan en ervaart hij tegenslagen die jong en oud vermaken. De voorstelling ‘Deux secondes!’ is van vrijdag 2 t/m zondag 4 juli te zien.

Van maandag 5 juli t/m donderdag 8 juli is ‘Grasshoppers’ van Circus Katoen (België) te zien op de Sluisstraathof: een weergave van de veerkracht en kwetsbaarheid van de natuur en de rol die wij als mens daarin spelen. Met een grasmat in de hoofdrol zoekt Circus Katoen naar een speelse manier om dit te verbeelden. Ze halen het stukje groen uit zijn natuurlijke habitat en brengen het boven het maaiveld met behulp van schragen, planken, touw en hun lichamen.

Cie Woest (Nederland) brengt de voorstelling ‘Lucky Shots’ terug naar Deventer: bewegingstheater in een originele en fragmentarische voorstelling, waarin het publiek absurde beelden en banale situaties voorgeschoteld krijgt. De vijf vrouwelijke performers dagen de zwaartekracht uit en proberen deze zelfs te omzeilen. In 2017 vond de première van de voorstelling plaats tijdens Deventer Op Stelten op de Nieuwe Markt. Nu passen ze de voorstelling aan voor een andere locatie in Deventer. ‘Lucky Shots’ is te zien van woensdag 7 t/m zondag 11 juli.

In ‘Goodbye Persil’ van Cie L’Abre à Vache (Frankrijk) gaan twee broers op een verdachte missie met een grijze Twingo en bivakmutsen. Een ode aan broederschap, aan spelletjes en verbeeldingskracht en vooral aan het leven! Een voorstelling vol humor, verassing en ontroering, te zien van vrijdag 9 t/m zondag 11 juli te zien op de Sluisstraathof.

Een moment van introspectie, 1-op-1 voorstellingen