Wethouder Wiersinga feliciteert scholieren met behalen verkeersexamen

Fotografie Joop Luimes

 

Wethouder bezoekt viertal scholen die meegedaan hebben aan verkeersexamen

 

Op vrijdag 4 juni heeft wethouder Michiel Wiersinga vier scholen bezocht die afgelopen voorjaar meegedaan hebben aan het verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Verkeer en Vervoer zijn belangrijke onderwerpen in de gemeente en dit jaar wordt geschreven aan een hernieuwd mobiliteitsplan. Veiligheid staat daarin voorop en daarom is het ook zo belangrijk dat kinderen weten hoe ze veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. De wethouder bezocht de klassen om met scholieren te praten over het examen en veiligheid op de fiets.

 

Tijdens zijn bezoekjes aan de klassen feliciteerde de wethouder de kinderen. “Ik ben trots op al onze scholieren die dit jaar meegedaan hebben aan het verkeersexamen. Als gemeente willen wij het wandelen en het fietsen zo veel mogelijk stimuleren. En ik vind het ontzettend leuk dat ik een aantal scholen kan bezoeken om met de scholieren te praten over fietsen en veiligheid op straat,“ vertelt verkeerswethouder Michiel Wiersinga. Voor deze kinderen wordt het STOP-principe (Stappen, Trappen, OV en Privé vervoer) dat de gemeente op wil nemen in het mobiliteitsplan een heel belangrijk onderwerp in de toekomst.

 

Verkeerstips

De wethouder kreeg ook nog wat verkeerstips mee van de kinderen. ‘Je moet heel goed uitkijken en je niet laten afleiden!’ Was een veelgehoorde tip. En daar was iedereen het roerend mee eens. ‘Over je schouder kijken als je afslaat.’ Is ook heel belangrijk volgens de scholieren. Op de vraag van de wethouder welke schouder het belangrijkste was, kwamen de kinderen tot de conclusie dat beide schouders belangrijk zijn, maar de linker het allerbelangrijkste. De derde tip was om ‘heel voorzichtig te zijn met vrachtwagens, want die zijn zo groot en dan vooral goed uitkijken bij rotondes’. Wethouder Wiersinga vond het fijn om te horen dat de kinderen zich zo bewust zijn van het verkeer. Kortom, een leerzame ochtend voor de kinderen én de wethouder. De laatste stapt dankzij de tips van de kinderen voortaan nog beter voorbereid op de fiets!

 

Verkeersexamen

Veilig aan het verkeer deelnemen is ontzettend belangrijk voor kinderen. Het verkeer is soms druk, hectisch en kan gevaarlijk zijn. De verkeersregels kennen is belangrijk, maar het is nog veel belangrijker ze goed toe te passen. Goede verkeerseducatie vergroot de verkeersveiligheid en verkeersvaardigheid van kinderen. De verkeerservaring die ze op deze leeftijd opdoen, is letterlijk van levensbelang. Kinderen in Nederland gaan gemiddeld vanaf negen jaar zelfstandig naar school. Deze jonge kinderen zijn helaas ook één van de grootste risicogroepen in het verkeer. Veilig Verkeer Nederland zet zich al tientallen jaren in voor veiliger verkeer, maar ook voor verkeerseducatie. Het Verkeersexamen wordt bijvoorbeeld al sinds 1932 gehouden.

 

Noot voor de redactie

 

De vier scholen zijn door loting bepaald.

Anne de Vriesschool, Epe

De Sprenge Emst

Mostertzaadje Gortel

De Violier, Vaassen