Een "nieuwe Vermeer" en een vernieuwde vliegverbinding

 

 

Dresden en Nederland komen niet alleen cultureel dichter bij elkaar

 

De Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden van de Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD) toont de tentoonstelling “Johannes Vermeer. Vom Innehalten (Van pauzeren)” van 10 september 2021 tot 2 januari 2022. Vanwege de pandemische situatie stelt de Gemäldegalerie de opening van de grootste tentoonstelling tot nu toe over de Nederlandse schilder Johannes Vermeer (1632–1675) in Duitsland uit. Het was oorspronkelijk gepland voor 3 juni 2021.

 

Centraal op de tentoonstelling staat het Dresdense schilderij "Meisje leest een brief bij het open raam", dat nu voor het eerst na vier jaar restauratie aan het publiek wordt gepresenteerd. Tijdens de restauratie werd de afbeelding van een Cupido ontdekt en blootgelegd. Zo is de afbeelding voor het eerst in eeuwen in zijn oorspronkelijke vorm te zien.

Negen andere schilderijen van Vermeer die nauw verwant zijn aan deze foto zullen vanuit heel Europa en de VS reizen.

 

Het oeuvre van Vermeer is erg klein met slechts ongeveer 35 bekende werken. Tot de topleningen behoren de 'Brieflezer in blauw' en het "Gezicht op de huizen in Delft (Het straatje)" van het Rijksmuseum in Amsterdam, de "Vrouw met de weegschaal" van de National Gallery in Washington, de '"Young Lady standing at the Virginal" van de National Gallery in Londen, "Diana en haar metgezellen tijdens het baden" van het Koninklijk Kabinet van Schilderijen in Den Haag, "The Geographer" van de Frankfurt Städel, het "Girl with the Pearl Necklace" uit de Gemäldegalerie der Staatliche Museen zu Berlin, het "Meisje met het wijnglas" van het hertog Anton Ulrich Museum in Braunschweig en het werk "Bij de koppelaarster" van de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden.

 

Daarnaast geven meer dan 40 werken van Nederlandse genreschilderkunst uit de tweede helft van de 17e eeuw, waaronder belangrijke werken van Pieter de Hooch, Gerard Dou, Frans van Mieris en Gerard Ter Borch, een uitgebreid inzicht in de artistieke omgeving van Vermeer.

 

Ook qua verkeer komt Dresden dichter bij Nederland. Vanaf zondag 2 mei 2021 zijn er weer lijnvluchten tussen Amsterdam en Dresden. De luchtvaartmaatschappij KLM verbindt Amsterdam op zondag, dinsdag en donderdag met de Saksische hoofdstad. Door de pandemie is de verbinding een half jaar onderbroken geweest.

 

Het Tsjechische transportbedrijf Regiojet is van plan om vanaf 2022 Dresden (en Praag) per nachttrein te verbinden met Amsterdam en Brussel.

 

De hotels in Duitsland, Saksen en Dresden zijn momenteel alleen toegankelijk voor zakenmensen. De toeristenindustrie hoopt echter binnenkort weer toeristische bezoekers te kunnen ontvangen.