Prijswinnaars Corona-fotowedstrijd Streekarchivariaat bekend

De winnende foto

 

Het Streekarchivariaat Noordwest Veluwe (SNWV) organiseerde de afgelopen maanden een fotowedstrijd over het thema Corona. Inwoners konden hun foto’s insturen en zo een bijdrage leveren aan de beeldbank. Inmiddels zijn de prijswinnaars bekend.

Voormalig streekarchivaris en jurylid Hajo de Roo: “We leven in een bijzonder jaar. We weten nu al dat Corona zeker de toekomstige geschiedenisboeken zal halen. Als archiefinstelling wilden we proactief te werk gaan om zo de impact van Corona ook voor toekomstige generaties vast te leggen. Ik denk dat de foto’s die we geselecteerd hebben zeker een duidelijk beeld geven van het effect van Corona op onze directe leefomgeving.”

De jury, bestaande uit persfotograaf Bram van de Biezen, burgemeester van Elburg Jan Nathan Rozendaal en De Roo, hebben de derde plek toebedeeld aan een foto van Driesje Hardonk. Op de foto is te zien hoe vanuit huis meegekeken werd naar de intredepreek van ds. Van Hooydonk in Oldebroek. Juist voor de Veluwe waar relatief veel mensen kerkelijk meelevend zijn, vond de jury dit een sterk beeld.

Op de tweede plaats is een foto van station Nunspeet geëindigd, genomen door Ernst Paul Kelder. Het onbetreden sneeuwdek, het verlaten station, de donkere lucht en het mondkapje op de voorgrond; de jury vond de foto als geheel een sfeer weergeven die past bij deze tijd.

De eerste prijs is voor de foto waarop we Ruben zien, die op deze wijze toch een Sinterklaascadeautje kreeg van zijn overgrootopa en -oma. De foto is gemaakt door Evelien Westerink-Pleiter uit Elburg. De jury is van mening dat de foto goed laat zien dat de Coronacrisis iedereen raakt – jong en oud. Daarnaast laat het ook de creativiteit zien die zo kenmerkend is voor de huidige periode. Veel dingen kunnen niet doorgaan in hun normale vorm, maar vaak wordt dan gezocht naar een alternatief. Deze foto is daar een sprekend voorbeeld van.

De winnaar van de eerste prijs krijgt waardebonnen t.w.v. €150,-. Daarnaast zal Bram van de Biezen voor de winnaar een luchtfoto maken van een locatie naar keuze en deze op canvas laten drukken. De winnaar van de tweede prijs krijgt waardebonnen t.w.v. €100,- en de derde prijs bestaat uit waardebonnen t.w.v. €50,-.

Het Streekarchivariaat is blij met de respons die er kwam op de wedstrijd. Overigens kunnen corona-gerelateerde foto’s nog steeds ingestuurd worden via info@streekarchivariaat.nl.