Prachtige wandelingen door Kennemerland

Al in de prehistorie was Kennemerland een aantrekkelijk woongebied. Nadat er zich hoge duinen aan de kustlijn hadden gevormd, ontstonden er uitgestrekte veenmoerassen. Op de grens van nat en droog ontstond bewoning. In de elfde eeuw zorgden boeren en monniken voor de ontginning van het veenmoeras. In de Gouden Eeuw ontdekten rijke kooplieden uit Amsterdam deze streek en zij lieten er grote buitenplaatsen aanleggen. Het kalkrijke zand bleek bovendien uitermate geschikt om bloembollen op te verbouwen. Langzamerhand ontdekten ook toeristen de aantrekkelijke omgeving en de frisse zeelucht van Kennemerland.

 

De eerste wandeling (de Hondsboscche Zeeweringroute) voert je over één van de bekendste dijken van Nederland. Je loopt over een grasdijk met uitzicht op de zee en de polder. De Schoorl aan Zeeroute (wandeling 2) gaat, zoals de naam al zegt, door de Schoorlse Duinen. Je loopt uitsluitend over onverharde zandpaden, onder meer door een geurend dennenbos en natuurlijk over de hoge duinen. Ook wandeling 3 (de Duinvermaakroute) brengt je over hoge en brede duinen. Af en toe moet je flink klimmen, maar je wordt getrakteerd op fraaie uitzichten. De Groeterpolderroute (wandeling 4) gaat eveneens door de duinen, maar ook door de weidse Groeterpolder met zijn kleinschalige, grillig gevormde percelen. De Bergermeerroute (wandeling 5) start in het bruisende kunstenaarsdorp Bergen. Je wandelt onder meer over het Kerkenpad met opvallende witte huizen met rode daken.

 

Graskades met bloeiende tupen

Wandeling 6 (De Bergerbos- en Duinenroute) laat je zien dat de omgeving van Bergen méér te bieden heeft dan bossen en duinen. Je loopt bijvoorbeeld over een oeroude strandvlakte en langs een zeventiende-eeuws landgoed. Niet voor niets was het gebied waar je doorheen loopt zeer in trek bij kunstenaars. De Heilooërbosroute (wandeling 7) ligt onder de rook van Alkmaar. Vanuit het oude landgoed Nijenburg wandel je door de polder naar het schaduwrijke bos van Heiloo. Wandeling 8 (de Albertusroute) is een wandeling vol geschiedenis. Je start bij het voormalige Slot aan den Hoef in Egmond, waar nog een slotkapel bewaard is gebleven. Door de duinen wandel je naar de abdij van Egmond, waar nog steeds monniken wonen. Langs de graskades tussen Egmond en Heiloo kun je in het voorjaar langs bloeiende tulpen en hyacinten lopen. Op het Ommetje Bakkum (wandeling 9) staat de natuur van het Noordhollands Duinreservaat centraal. Je wandelt over voormalige akkers, langs knoestige dennen en over prachtige boerenlandpaden. Wandeling 10 (de Johanna’s route) brengt je door de gevarieerde bossen bij Castricum. Bijzonder is de rijke variatie aan bomen, struiken en kruiden. In het voorjaar heb je goede kans om nachtegalen te horen zingen.