Studenten Zone.college kweken duurzame vis in Bali voor internationaal aquacultuurproject ondanks covid

 

Tot midden april 2021 doen studenten Sportvisserij & waterbeheer van Zone.college mee aan een internationaal PUM project op Bali in Indonesië. Op afstand geven zij advies aan medewerkers van het Hotel Bhuwana Ubud over de nieuwste kweek- en teelttechnieken voor de productieverhoging van hun eigen groente en vis. PUM is een organisatie die vakmensen koppelt aan ondernemers in ontwikkelingslanden en opkomende markten, om op vrijwillige basis te adviseren over de duurzame ontwikkeling van hun bedrijf.

Bjorn Snippe, Jeroen van Wamel en Remon Booij, derdejaars studenten van de opleiding Sportvisserij & waterbeheer aan het Zone.college in Zwolle, werken aan het internationale project, waarbij onderdelen als duurzaamheid, internationalisering en de nieuwste kweektechnieken een belangrijke rol spelen. De studenten hebben via het keuzedeel aquacultuur al een gedegen basiskennis en praktijkervaring opgedaan met het kweken van vis. Deze kennis kunnen ze in het project goed gebruiken.

Aquacultuurproject
Wekelijks overleggen de studenten (online en in het Engels) met de medewerkers van het hotel en adviseren hen over het verbeteren van het kweeksysteem, de voerberekeningen en de waterkwaliteit. Het advies kan meteen in de praktijk worden toe gepast. “Soms blijkt je idee in de praktijk niet goed te werken, omdat er bijvoorbeeld bepaalde middelen niet zijn. Gelukkig hebben we tot nu toe goede alternatieven kunnen bedenken door de combinatie van de vindingrijkheid van de mensen daar en onze eigen praktijkervaring", aldus Bjorn.