Zes verborgen pareltjes

 

Historische stadjes van onbekende schoonheid

Soms kom je op plekken waar je van tevoren niet zoveel van verwacht. Van die plaatsjes waar je de naam niet van kunt uitspreken (laat staan onthouden) en wat er precies te doen is... geen idee. Eenmaal in deze plaats verbaas je je over het mooie plein met haar winkels, de historische gebouwen en de gezellige sfeer. Deze onontdekte parels zijn ook in Tsjechië te vinden. Zes verborgen stadjes die je positief zullen verrassen.
 
 

Dobříš

Dobříš is een klein plaatsje 50 km ten zuiden van Praag. De stad is vooral bekend vanwege haar terrasvormige tuin met prachtige standbeelden, bloemenornamenten en de symmetrische vormen. De tuinen liggen rondom kasteel Dobříš, gebouwd in rococo en barokstijl dat teruggaat naar de 18de eeuw. Het stadje zelf heeft een aantal leuke winkeltjes, restaurants en er is een golfbaan. Naast een bezoek aan het kasteel en de tuinen is het ook leuk om een wandeling te maken in het unieke cultuurlandschap Skalka. Tussen het klooster en het voormalige recreatiehuis staan veertien barokke kapeltjes.

Bečov nad Teplou

Een lastige naam om uit te spreken, maar desondanks zeker de moeite waard om te bezoeken. Gelegen in het westen van Bohemen tussen de overweldigende natuur van bossen, heuvels en langs de rivier Teplá. Het pittoreske stadje heeft een overvloed aan architectonische hoogstandjes. Er is een gotisch kasteel, een renaissance paleis en een barok chateau. In de regio rondom Bečov werd er goud en zilver gewonnen in de 14de eeuw. Er worden rondleidingen aangeboden die informatie geven over het leven van toen en de goudsmederij. Er is ook een rondleiding in het kasteel waar je originele 19de eeuwse meubels kunt bewonderen.

Slavkov u Brna

Slavkov u Brna, dat vroeger Auterslitz heette, is bekend van de Slag bij Austerlitz dat op 2 december in 1805 plaatsvond. Tijdens deze slag, die enkele kilometers van de stad vandaan plaatsvond, werden Russische en Oostenrijke soldaten verslagen door Franse soldaten die in de minderheid waren. De aanvoerder van het Franse leger was Napoleon en de Slag bij Austerlitz was één van zijn grootste overwinningen. De heroïsche strijd en haar slachtoffers worden herdacht bij het vredesmonument dat in 1912 op de Prace heuvel is gebouwd. De piramide Austerlitz in Nederland is tevens vernoemd naar de overwinning van Napoloen. Slavkov u Brna is ook trots op haar barokke tuinen en het bijbehorende Slavkov kasteel.

Litomyšl

Litomyšl: Een plaats die zowel voor cultuur- als muziekliefhebbers op het programma moet staan. Litomyšl ligt in Oost-Bohemen. Bijzonder is het grote Smetana plein dat een halve kilometer lang is, het oorspronkelijke Piarist klooster met haar weelderige tuinen en de kerk. Toch is het belangrijkste gebouw het renaissance chateau met haar unieke sgraffito gevel en de omringende Franse tuin. Het kasteel staat sinds 1999 op de UNESCO lijst. Liefhebbers van klassieke muziek moeten in juni of juli naar het internationale operafestival Smetana’s Litomyšl gaan. Het festival is vernoemd naar de beroemdste inwoner van Litomyšl, de Tsjechische componist Bedřich Smetana.

Písek

Písek, wat letterlijk ‘zand’ betekent, ligt aan de rivier de Otava in Zuid-Bohemen. In Písek werd vroeger in het rivierzand naar goud gezocht. Dit bracht de stad rijkdom en koninklijke allure. Tegenwoordig staat de stad bekend vanwege haar goede condities om te wonen – in 2012 werd het bekroond met de award voor meest leefbare stad in Tsjechië. Er zijn vele historische monumenten in Písek, zoals het barokke stadhuis, de oude verdedigingswerken en de stenen brug. Dit is de oudste stenen brug van Tsjechië en de tweede oudste in Centraal-Europa. De brug steunt op zeven pilaren en is versierd met barokke sculpturen. Niet alleen het stadje is schitterend, maar ook de omgeving. Er zijn prachtige wandel- en fietsroutes in de nabije omgeving.

Kroměříž

Deze stad staat ook op de Werelderfgoedlijst en dat vanwege haar schitterende bloementuin die gelegen is bij het kasteel van Kroměříž. De vroegbarokke tuin heeft fonteinen, een labyrint en bloemenpracht in allerlei adembenemende geometrische vormen. Het aangrenzende aartsbisschoppelijke paleis is ook te bezoeken. Het pittoreske stadje heeft een mooi plein met winkeltjes en goede restaurants, dus ga hier zeker een hapje eten.