Burgemeester neemt boek Aalt van Vemde in ontvangst

Burgemeester en auteur geven het goede voorbeeld

EPE – Burgemeester Tom Horn heeft vandaag het eerste exemplaar van het boek over de verzetsman Aalt van Vemde in ontvangst genomen. “Van gebroken geweer naar gewapend verzet” is verkrijgbaar bij The Readshop in Epe.

In verband met het Corona-virus nemen auteur Dick van der Veen en Epe’s eerste burger gepaste afstand. Aalt van Vemde was een unieke persoonlijkheid in het Eper verzet. Hij was zowel bij drie onderdelen ervan betrokken: het verzet van links, het geestelijk- en het gewapend verzet. Het gebruik van wapens was voor de pacifist Van Vemde een enorme stap. Slechts te verklaren door het feit dat de bezetter in de laatste fase van de oorlog op gruwelijke wijze onschuldige burgers om het leven bracht. Aalt bracht tal van Joden in veiligheid. Een vijfjarige jongen van toen, inmiddels een vitale tachtiger, vertelt er over. De mensen die om Aalt heen stonden komen in het boek aan het woord. Het boek is verlevendigd met uniek fotomateriaal. 

Het is een uitgave van de Stichting Het Doorgeefluik die eerder vier boeken over de regionale beleving van de Tweede Wereldoorlog uitbracht.
Het is ook verkrijgbaar bij genoemde stichting via www.hetdoorgeefluik.org Contactadressen: Dick van der Veen, De Heuve 10 en Roel van Nek, Gandhiweg 8 in Epe.