Hier gaat trappen vanzelf

North York Moors Fietsroute

De North York Moors Fietsroute loopt door een van de meest gevarieerde nationale parken van Groot-Brittannië. Het park met o.a. de grootste heidevelden van Engeland, strekt zich uit van Sutton Bank aan de Engelse westkust tot de oostkust met zijn ruige kliffen en verscholen baaien met stranden.

 

De 275 km lange, achtvormige fietsroute is een fascinerende mix van weids, ongerept landschap gelardeerd met historische plekken, zoals vervallen oude abdijen en authentieke stadjes waar er altijd wel een fietsvriendelijke pub open is om je gastvrij te ontvangen. De route loopt van dorp naar stad en is opgeknipt in etappes van 30-60 km, want vergis je niet, het landschap is heuvelachtig en je zult dan zo af en toe een klimmetje tegenkomen. Tijdens deze meerdaagse fietsroute rijd je over rustige slingerende landweggetjes en fietspaden, langs oude abdijen, kastelen en boerderijen. Je komt zowel door idyllische dorpjes als levendige marktplaatsen. Fietsend over de grootste heidevelden van Engeland, omzoomd door donkere bossen, heb je soms wel 360º vrij uitzicht. North York Moors National Park wordt doorsneden door grasgroene rivierdalen, die fris contrasteren tegen het paars bruine heidelandschap. Vanaf de heuvels word je telkens weer verrast door de prachtige vergezichten over het in vlakken verdeelde land.

Je kunt de route vanaf diverse punten in het Nationale Park starten. In het midden ligt het plaatsje Rosedale Abbey, een originele  locatie met in de directe omgeving veel historische kloosters. Bij de plaats Cropton is ooit een Romeins legioen gelegerd geweest  en in het bos waar de soldaten hun oefenkampen hadden kun je nu overnachten in een rustige lodge. Als je de hoge heideplateaus en de verborgen dalen achter je laat kom je in het bruisende stadje Helmsley met zijn indrukwekkende ruïnes van Helmsley Castle. Het is altijd weer een aparte ervaring wanneer je de kust nadert, als je in noordelijke richting koerst naar Ravenscar met zijn adembenemende uitzicht op zee. Vanaf hier loopt er een fietspad over de voormalige spoorlijn naar Robin Hood’s Bay, een klein vissersdorpje genesteld tussen de hoge kliffen, waar vroeger veel werd gesmokkeld. In de historische havenstad Whitby doe je jezelf tekort als je er de echte fish & chips niet bestelt.