Wandelen langs Solse Gat is spannend

Hoezo spookachtig?

Volksverhalen overleven vele generaties.  daarin voeren bovennatuurlijke wezens de boventoon, zoals heksen, tovenaars en geesten. Wandel.nl zette ze om in volksverhalen in combinatie met mooie wa

De legende van het Solse Gat (Gelderland)

Midden in de Speulderbossen op de Veluwe, tussen Putten en Garderen, ligt tussen de bomen een grote kuil. Op deze plek zou in de middeleeuwen een duister klooster hebben gestaan. De monniken van het klooster hadden hun ziel aan de duivel verkocht. Midden in de nacht kwamen tijdens de mis alle heksen en spoken uit de omgeving naar het klooster. Ondertussen dronken de monniken liters wijn.

Volgens een legende zou er op een onstuimige kerstnacht een grote knal in de buurt van het klooster zijn gehoord. De volgende ochtend bleek het hele klooster te zijn verdwenen. Het enige wat restte, was een diepe kuil. Het klooster zou in de aarde zijn gezonken. Het verhaal gaat dat er rond middernacht nog lange tijd mysterieuze geluiden uit de kuil te horen waren, zoals het luiden van de klokken van het klooster. Ook hing er een mysterieus blauw licht boven de kuil. De geesten van de monniken zouden dan wakker worden en in een stoet rond het Solse Gat wandelen. Bij het opkomen van de zon keerde de rust bij het Solse Gat weer terug. Overdag kun je hier dus in alle rust wandelen. Langs het Solse Gat gaan meerdere wandelroutes, zoals deze ruim 12 kilometer lange Speulderboswandeling.

 

 

ndeltochten.