Hoogspanning in De jacht op de Führer

 

 

Michiel Janzen is een concurrent van de hoogvermogende elektriciteitscentrale in het opvoeren van spanning. Vorig jaar gaf hij daarvan blij in Hitlers geheime Ardennencommando; nu doet hij het dunnetjes over met De jacht op de Führer. Nog een overeenkomst is dat SS-Obersturmbannführer ook hier veen belangrijke rol speelt.

 

De thriller bestrijkt de periode 17 maart tot en met 28 april 1945. Stuiptrekkend verweer van verslagen nazi’s tegen de geallieerden, die Berlijn aan gort schieten. Zowel de Amerikanen als de Russen zetten hun slimste mensen in om Adolf Hitler kost wat kost  in handen te krijgen. Skorzeny krijgt de leiding over Operatie Grau opgedrongen; het  wegvoeren van Hitler uit de Rijkskanselarij naar het Adelaarsnest in Berchtesgaden, Oberzalzberg. Dat lijkt op zich niet zo’n zware klus, maar wat als blijkt dat bij de man in kwestie schizofrenie in de hoogste versnelling schiet? Als hij van een mislukte schilder transformeert in een onnozele strateeg?

 

Het beschermen van de Führer botst met de poging van de geallieerden om hem coûte que coûte in handen te krijgen. Janzen heeft door zijn grote kennis van zaken slechts een dun laagje vernis nodig om feiten te maskeren. Het heeft even tijd nodig om de spelers in het veld op te voeren, maar na die aanloop wordt de lezer meegezogen in de verwikkelingen, die elkaar in hoog tempo opvolgen. Pakkende details, op tijd een scheut humor zoals die met betrekking tot Poesjkin-de kat en ver opgevoerde spanning. Mensen en materiaal  gaan in rook op, maar je krijgt er geen tabak van.

 

Je krijgt een unieke inkijk in datgene wat zich in de laatste weken van deze oorlog afspeelde in het Berlijnse hoofdkwartier.  Prachtige sfeertekeningen die onbekende kanten van de nazi dictator bloot leggen. Genieten van de wijze waarop de bedrieger5 bedriegt in praktijk wordt gebracht. Schokkend de leer om leer praktijk, waarvan eerder onschuldige burgers in Rusland en daarna die in Duitsland het slachtoffer zijn met bestiale randen. Afgewisseld met flarden medemenselijkheid.

 

De verzameldrift van Janzen reikte zó ver dat hij alles niet binnen één paperback kon lozen. Het draaide uit op een tweeluik, dat in het najaar van 2021 dichtklapt. Je wilt een antwoord op de vraag in hoeverre het vertrouwen van Hitler in Skorzeny werkelijk reikte. Janzen levert dan voor het vierde opeenvolgende jaar een proeve van bekwaamheid af. Met een sterk groeiende schare fans in zijn kielzog.

 Recensie geplaatst op Chiclit.nl 

Dick van der Veen