Steeds meer Nederlanders op fietsvakantie

In de donkerste dagen van het jaar is het heerlijk om vooruit te blikken op de vakanties komend jaar. Waar willen we naartoe? Met het vliegtuig naar een verre bestemming? Of lekker weg in eigen land? Begin dit jaar sprak NBTC Holland Marketing de verwachting uit dat meer Nederlanders op vakantie zouden gaan in eigen land. We weten dat er in 2018 3,1 miljoen binnenlandse vakanties waren waarin Nederlanders ook fietstochten maakten. Ongeveer een derde (1,1 miljoen) is een fietsvakantie, verdeeld over 967.000 standplaatsvakanties met fietsen als hoofdactiviteit en 166.000 fietstrektochten. Bij elkaar goed voor circa 326 miljoen euro aan bestedingen. Fietsplatform, koepel voor het recreatieve fietsen, bundelde deze en andere kerncijfers over fietsvakanties in een compacte publicatie.

 

Motieven

 

Nederlanders kiezen er niet voor niets voor om de fiets mee te nemen op vakantie of om met de fiets op vakantie te gaan. De fiets is het ideale vervoermiddel om ontspannen de omgeving te verkennen en lekker buiten te zijn. Recreatieve fietsers noemen ontspanning (31%), buiten willen zijn (17%) en ‘er even tussenuit’ (14%) als belangrijkste redenen om voor het plezier te fietsen.

 

Standplaatsvakantie

 

Het grootste deel van de Nederlandse fietsvakantiegangers kiest een bestemming uit, neemt de fiets mee achterop de auto en onderneemt ter plekke dagtochtjes op de fiets. Deze groep vakantiegangers is vaak (75%) met zijn tweeën op vakantie. Ze verblijven vaak in een (vouw)caravan of camper op een camping of kiezen voor een hotel of B&B. Bungalowparken zijn ook in trek, maar minder dan bij de gemiddelde vakantieganger.