Alles over Vikingen in Fries museum

In dit gebouw is het super spannend.

Tot en met  15 maart 2020 is in het Fries Museum on der het motto 'Wij Vikingen' alles over deze periode in verband met Friesland te ervaren. 

Vikingen is levensstijl en niet sec verbonden aan Skandinavië. Natuurlijk waren het brute veroveraars maar ook slimme jongens die van handelen wisten en een uitgebreid netwerk hadden. Ook Nederlanders maakten deel uit van de troepen. Friezen hebben een bijzondere band. Hun sieraden en kapsels hebben veel weg van die van de Vikingen. Ze trokken ook samen op om te vechten. Meer dan 500 voowwerpen in het museum doen de periode 793-1066 tot de verbeelding spreken. Een bijl uit de 9e eeuw, een drinkhoorn uit de 10e eeuw en, heel bijzonder, een Fries graf met kralenketting en crucifix uit de 9e eeuw. In het ontluiklende christendom waren geen grafgiften toegestaan. Het levenspatroon van de Viklingen stond dat wel toe. Zie hier de mengvorm.

het topstuk is een schedel van een Zweedse Viking Voor de kinderen van 8-12 jaar is een spannende route ontwikkeld. Ze moeten met Vikinghelm en bijl een ontvoerd broertje redden.

 

info: www.friesmuseum.nl