Pandajong Fan Xing ode aan Van Gogh


Het pandajong dat op 1 mei 2020 geboren werd in Ouwehands Dierenpark draagt vanaf vandaag een naam, namelijk Fan Xing!

Tijdens een kleine besloten bijeenkomst in Ouwehands Dierenpark met onder andere de Chinese Ambassade en het Ministerie van Buitenlandse Zaken werd de naam bekendgemaakt. Wereldwijd is er ruim 22 duizend keer gestemd op vijf potentiële namen. Het was een nek-aan-nekrace maar Fan Xing was uiteindelijk de favoriet.

Betekenisvol
 'Fan' is de afkorting van Fan Gao, wat verwijst naar Van Gogh in het Chinees. Van Gogh is een van de bekendste Nederlandse kunstenaars in China. 'Fan' kan dus worden gezien als een verbinding met Nederland. 'Xing' betekent ster in het Chinees wat hoop en de goede richting symboliseert. Deze vernoeming is natuurlijk een mooi eerbetoon aan de vader van het jong, reuzenpanda Xing Ya.

Traditie

Het is in China traditie dat de naam na 100 dagen toegewezen wordt aan het jong en daarom is er een kleine besloten bijeenkomst georganiseerd. Na een aantal korte speeches van onder anderen mevrouw Mossenlechner, Directeur Azië en Oceanië Ministerie van Buitenlandse Zaken en meneer Ribiao namens de Chinese Ambassade in Den Haag werd door middel van een video de spanning opgebouwd en de naam onthuld.

Kraamhol

Fu Wen en Fan Xing verblijven voorlopig nog in het kraamhol. De dierverzorgers houden de ontwikkeling van Fan Xing via camerabeelden goed in de gaten. Fan Xing moet groeien, leren lopen en moeder Wu Wen kunnen volgen voordat zij samen de rest van het verblijf kunnen gaan verkennen. In het najaar van 2020 zal naar verwachting de eerste glimp van Fan Xing op te vangen zijn voor de bezoekers van Ouwehands Dierenpark.