Hippe kleren uit afgedankt materiaal

 

Een jurk gemaakt van oude overhemden, een jasje uit een oude blouse en trui: vanaf 10 oktober zijn deze en meer gave geüpcyclede mode-items te zien op de tentoonstelling Re-Us In Foenix.


Duurzaamheid in de mode-industrie

Studenten Fashion & Vormgeving van Aventus werkten afgelopen jaar aan een bijzondere opdracht: maak een nieuw kledingstuk van kleding of textiel die bij kringloopwinkel Foenix is afgekeurd voor de verkoop. Want een baan in de mode is werken in een dynamische en creatieve omgeving, maar heeft ook een keerzijde: de productie van kleding vormt een zware belasting van het milieu. “Onze school besteedt steeds meer aandacht aan duurzaamheid. We willen onze studenten bewust maken van de keerzijde van de mode-industrie en ze laten ervaren wat voor moois je kan maken van materiaal dat eigenlijk al afgedankt is.” vertelt Floor Verhoeckx, docent bij de mode-opleiding.


Het project startte met een rondleiding achter de schermen van Foenix. Want aan het verkopen van gebruikte kleding gaat een flink proces vooraf:van sorteren naar wassen en stomen.  Studenten waren verbaasd over de enorme hoeveelheden kleding die niet geschikt bleken voor de verkoop.


Ontwerp- en maakproces in beeld

Elke student koos stukken uit en verwerkte deze in een nieuw ontwerp. Kleding uit elkaar halen, zoeken naar mooie combinaties van materialen en zonder patroon tot iets nieuws komen; het bleek een pittige opdracht. Floor: “Studenten vonden het best lastig. Voor het eerst werkten ze met materiaal dat niet perfect was. Toch is het ze gelukt om prachtige items te maken en zijn ze trots op hun resultaat.” De kledingstukken worden op paspoppen geshowd. Het ontwerp- en maakproces is vastgelegd op beeld en is ook op de tentoonstelling te zien.

 

Expositie bezoeken
De tentoonstelling start vanaf 10 oktober en iedereen is tot 10 november 2020 van harte welkom in Foenix op het Zwitsal-terrein in Apeldoorn. (Vlijtseweg 136)