Onderzoek Schiphol onregelmatigheden taxivervoer

De Royal Schiphol Groep stelt een onderzoek in naar onregelmatigheden bij het taxivervoer, zoals door NRC Handelsblad geconstaeerd in een reportage. Ze neemt de berichtgeving zeer serieus. In de reportage wordt met interviews, documenten en geluidsopnames aangetoond dat chauffeurs heimelijk duzienden euro's moeten betalen om te mogen rijden op Schiphol.

Schiphol is de enige plek waar taxivervoer niet is vrijgegeven. Dat gaat, aldus NRC, gepaard met contante betalingen en willekeur.  De directeur van het taxibedrijf  waaraan de chauffeurs betalen  om te mogen rijden was ook hoofdagent in Amsterdam. NRC interviewde ruim 60 betrokkenen, waarvan de helft chauffeurs.

Schiphol wijst er op dat ze de wettelijke verplichting heeft het verkeer op de luchthaven in goede banen te leiden. ,,Het taxiconcessiesysteem helpt daarbij omdat we daarmee het drukke taxiproces kunnen regelen. Met de concessiehouders hebben we de afspraak gemaakt over kwaliteit van voertuigen en chauffeurs, maar ook over kleding, betaalmogelijkheden, kofferruimte en dergelijke", aldus de Royal Schiphol Groep.