Herfst in Tessin is als een sprookje
De herfst in Tessin is als een kleurenpalet:
kastanjebossen gloeien met hun verbluffende kleuren en de wijngaarden koesteren zich in groen, rood en goud in het herfstzonlicht. Maar het is niet alleen de natuur die in haar volle glorie geniet -
de lokale Ticinese keuken zal je ook het beste laten zien in deze speciale tijd van het jaar. Kastanjes, risotto, polenta, kaas, salumi , champignons,
wild, pompoen en Merlot bieden een prachtig scala aan delicatessen voor het bord en het glas. Tal van verschillende culinaire rondleidingen bieden gasten in de regio de mogelijkheid om lokale specialiteiten uit te proberen en de producenten te leren kennen.
| |
Wijnen De druiven in de regio Ticino produceren een aantal uitstekende regionale wijnen. Bezoekers die ze willen proberen en meer willen weten over wat ze testen, worden van harte aanbevolen om een van
de lokale bekende wijnhuizen te bezoeken voor een proeverij. Met behulp van de “Saturday Wine Cellar Visits” zal de regio Lugano gelukkige gasten in het gebied de gelegenheid geven om dat gedurende vijf zaterdagen in de herfst te doen. De
culinaire bezoeken beginnen op 21 september met een bezoek aan Ivo Monti in de Cantina Monti op de groene hellingen van Cademario. Bezoeken georganiseerd op 12 en 19 oktober gaan naar de Fattoria Moncucchetto met zijn futuristische gebouw ontworpen door
sterrenarchitect Mario Botta. Maar het is niet alleen de architectuur die hier indruk op je zal maken - de wijnen, gepresenteerd door oenoloog Christina Monico, zijn ook uitstekend. De bezoeken op 2 november aan het landgoed Tenuta San Giorgio en
op 9 november aan het landgoed Tenuta Bally & von Teufenstein ronden de bezoeken aan de topboeren van Ticino af. De bezoeken beginnen bij slechts 20 Zwitserse Franken en moeten vooraf worden geboekt bij de toeristenbureaus van Ente Turistico del Luganese.
| |
Kastanjedag Ooit bekend als het 'brood van de armen', maakt de bescheiden kastanje nu echt deel uit van het culinaire landschap van Ticinese . In
het verleden werden de kastanjes naar de lokale grà in bijna alle dorpen van de regio gebracht om te worden gefreesd voor de strenge winter. Tegenwoordig zijn er nog maar drie van deze lokale molens in gebruik: in Moghegno, Muggio
en Vezio. Allereerst worden de kastanjes een paar weken uitgedroogd in het kleine stenen huis. Het laden en legen van de grà is een oorzaak voor een lokaal festival, zoals dat in Vezio. Bezoekers van de regio die de
feestelijke sfeer van het 'laden van de grà ' willen ervaren'kan dit doen tijdens een rondleiding naar het kastanjefestival dat dit jaar op 13 oktober wordt gehouden. De dag begint met een wandeling langs het 'kastanjepad' van
Arosio naar Vezio, dat haar beste kant zal laten zien in prachtige herfstkleuren. Bezoekers zijn ook welkom om kastanjes te verzamelen om mee naar huis te nemen als ze dat willen. Tijdens het kastanjefestival kunnen de deelnemers genieten van een
traditionele lunch gemaakt van lokale producten, en zelfs het kastanjebier Dagrà van de lokale brouwerij Bioggio proberen . De tour begint en eindigt in Lamone bij Lugano, en kost 40 Zwitserse Franken per persoon.
| |
Quintour Quintour is de naam van de culinaire fietstocht die je rond Bellinzona brengt in het comfort van het zadel van een e-bike. Je kunt zelfs een heerlijke lunchpakket met specialiteiten uit de regio
Ticino toevoegen. Er zijn twee verschillende routes beschikbaar voor avontuurlijke fietsers: een die u rond de kastelen van Bellinzona voert (die sinds 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan) en een andere die langs rustige landwegen langs uiterwaarden
en waterwegen langs de Magadino-vlakte loopt. Beide zelfgeleide tochten vertrekken vanaf station Bellinzona (bij het VVV-informatiepunt) vanaf slechts 35 Zwitserse Franken, en omvatten een katoenen rugzak met een stevige lunch en informatie over de route
en kaarten. De huur van een e-bike kost 55 Zwitserse Franken bij BikePort, dat ook vlak naast het station ligt. | |
Fietstocht Ontmoet op zaterdagochtend 8:30 uur op Locarno station voor deze begeleide fietstocht rond de wijnkelders van het Lago Maggiore. Na
een kort gemeenschappelijk ontbijt vertrekken de deelnemers op de 10 km culinaire route rond het meer en de Maggia-rivier naar drie verschillende wijnkelders in de regio: de Terreni alla Maggia-boerderij en wijngaard, waar de lokale Loto-rijst wordt verbouwd,
en naar Chiodi Vini en de Cantina Delea. Elke locatie geeft u een korte rondleiding gevolgd door een wijnproeverij vergezeld van regionale specialiteiten. Om de ochtend af te sluiten, kan iedereen genieten van een zelfgemaakte ijs op het Piazza in
Locarno voordat de tour om 13:30 uur terug op het station eindigt. De tour vindt plaats op zaterdag tot 19 oktober en kost 79 Zwitserse Franken per persoon. De prijs is inclusief fietsverhuur, een fles water, koffie en Gipfeli, |
|
Food Trail Voor het eerst in Tessin biedt
Mendrisio bezoekers een spannende speurtocht door de stad. Dit type evenement is tot nu toe alleen aangeboden in de Duitstalige steden van Zwitserland. Uitgerust met aanwijzingen en tips vertrekken jagers door de historische oude stad om zes stopplaatsen
op te sporen waar ze lokale delicatessen kunnen proberen. Tijdens het proces leren ze alles over de geschiedenis van de stad en ontdekken ze kleine verborgen hoekjes die ze normaal niet zouden zien. De Mendrisio Food Trail duurt ongeveer drie uur
en deelnemers kunnen van dinsdag tot en met vrijdag tussen 09:00 en 11:15 uur vertrekken. De route begint bij het VVV-kantoor en kost 49 Zwitserse Franken per persoon. Kortingen zijn beschikbaar voor kinderen en gezinnen. |
|
Meest recente reacties
Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734
Waar kan ik dat boek aanschaffen?
Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !
U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd