Bijzondere tentoonstelling Dali & Magritte in Brussel

Eenheid in verscheidenheid

De twee grootste iconen van het surrealisem ontmoeten elkaar - figuurlijk - in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten België (KMSKB)  in Brussel. Salvador Dali, de Catalaan en René Magritte, de Vlaming,  hadden waren  sterk verschillende persoonlijkheden, uitten zich in uiteenlopende creaties, maar hadden ook een fascinerende verwantschap.Wel gingen ze uiteindelijk ieder hun eigen weg.

Van 11 oktober tot 9 februari 2020 getuigt daarvan de unieke tentoonstelling  aan de Regentschapsstraat in Brussel. De kunstenaars ontmoetten elkaarin het voorjaar van 1929 in Parijs. Dali nodigde Magritte uit voor een bijeenkomst in zijn thuishaven Ladaqués waarbij ook Éduard, Miró en Buñel aanschoven. Het kan worden gezien als een historisch moment in de kunstgeschiedenis. Dali en Magritte wijdden  hun carrières aan  het uitdagen van de werkelijkheid. het betwisten van wat het oog ontwaarde en het omgooien van zekerheden en pertinentie.

Groots

De tentoonstelling  werpt licht op de persoonlijke, filosofische en esthetische relatie van de iconische kunstenaars aan de hand van meer dan 100 schilderijen, sculpturen, foto's, tekeningen, films en archiefstukken. Ze staat onder bescherming van het Belgische Koningshuis. De expositie wordt door KMSKB georganiseerd in samenwerking met  het Dali Museum (Sint Petersburg en Florida), Gala Salvador Dali Foundation en de Magritte Foundation.Meer dan 40 schilderijen zijn door internationale musea en uit privébezit beschikbaar gekomen. De tentoonstelling  maakt deel uit van de festiviteiten  in het kader van het 10-jarig bestaan van het Magritte Museum.

Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag 10.00-17/00 uur. Weekend 11.00-18.00 uur

info@fine-arts-museum.be