Steun voor kleine maatschappelijke vastgoedeigenaren

 

 Provinciale aanpak voor een specifieke groep eigenaren in kleine gemeenten zoals Brummen en Westervoort en voor gebouwen zoals scholen of buurthuizen.

 Zonder zorgen verduurzamen
Provincie Gelderland start in maart 2021 met een ontzorgingsprogramma vooreigenaren van klein maatschappelijk vastgoed . Zij worden geholpen om hun vastgoed te verduurzamen. De eigenaren kunnen dan besparen op hun exploitatie en het is beter voor het klimaat. De eigenaren krijgen advies over energiebesparing, opwekking van duurzame energie, financieringsmogelijkheden en hulp bij het aanvragen van offertes.

De maatregelen zoals isolatie of een warmtepomp moet de eigenaar zelf betalen. De provincie gaat kijken of bestaande regelingen hiervoor gebruikt kunnen worden. Daarnaast wordt er onderzocht er een speciaal fonds voor dit doel moet komen. De plannen mogen niet op de plank blijven liggen.

 De regeling is gemaakt voor een specifieke doelgroep
Het gaat om gemeenten met minder dan 25.000 inwoners. Dit zijn Brummen, Doesburg, Druten, Elburg, Hattem, Heerde, Heumen, Neder Betuwe, Oldebroek, Putten, Rozendaal, Scherpenzeel, Voorst, West Maas en Waal en Westervoort. Scholen met beperkt aantal gebouwen, zorgaanbieders, sportbedrijven en cultureel algemeen nut beogende instellingen en stichtingen en verenigingen met gebouwen die een publieksfunctie hebben.

 Planning
De werving en advisering start rond april 2021. De looptijd van het project is drie jaar. De regeling is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, deze stelt per provincie 2 miljoen euro beschikbaar.