Cork ten voeten uit

Dag één van driedaagse Ierse stad Cork

Cork City Gaol

Dag een: de stad Cork

De vriendelijke havenstad Cork is de monding van het zuiden. Het heeft fraaie 18e- en 19e-eeuwse gebouwen en de bewoners zijn trots op hun thuisstad.

Smakelijke snacks en lokale delicatessen

Als de liefde door de maag gaat, dan ben je binnen een mum van tijd smoorverliefd op de English Market in Cork. Dit is de oudste overdekte markt in Ierland en je kunt er de beste lokale en ambachtelijke producten kopen. Van kramen met verse vis tot ambachtelijke slagers, bakkers en chocolademakers; de aanblik, geuren en geluiden van deze markt zijn al sinds de jaren 1780 een belangrijke aanwezigheid in Cork. Hier vind je veel van je favoriete etenswaren, maar als je een avontuurlijke bui hebt, probeer dan tripe en drisheen: een lokale delicatesse van koeienmaag en schapenbloed.

ALS JE TIJD OVER HEBT:

Ga lunchen in The Farmgate, gevestigd in een mezzanine boven de marktkramen en een waar begrip in Cork. Niet alleen het eten is fantastisch, maar ook het uitzicht op de bedrijvigheid beneden. Je zit te midden van de actie te eten.

 

 Volg in het voetspoor van de stichter van Cork

 

St. Fin Barre's Cathedral is zonder twijfel een van de meest verheven oriëntatiepunten van de stad. De fundamenten van Cork gaan terug naar de kloosternederzetting die in de 6e eeuw werd gesticht door de heilige Fin Barre. De kathedraal die je nu ziet, is gebaseerd op de blauwdruk van het oude klooster. St. Fin Barre's Cathedral werd ontworpen door de beroemde victoriaanse architect William Burges. Het is een toonbeeld van 19e-eeuwse pracht en verfraaid met ruim 1200 beeldhouwwerken en drie torens. Volgens de lokale overlevering zal de gouden engel op het dak zijn trompet blazen als het einde der tijden nadert … in de gaten houden dus!

ALS JE TIJD OVER HEBT:

Een kooruitvoering begeleid door het 19e-eeuwse orgel van de kathedraal is een onvergetelijke ervaring.

C

 

De opgesloten legende en overlevering!

Met zijn hooggeplaatste ligging en neerkijkend op de stad alsof het gebouwd is voor een lady of lord, lijkt Cork City Gaol meer op een kasteel dan een gevangenis. Maar achter het magnifieke steenwerk ligt 200 jaar aan geschiedenis; angstaanjagend, aangrijpend en soms hartverscheurend. Op het moment van de bouw stond het bekend als 'de mooiste gevangenis in drie koninkrijken'. Het was desalniettemin een uiterst nare plek voor de gevangenen, waarvan sommigen voor iets pietluttigs als schunnig taalgebruik vastzaten. Als je meegaat op een rondleiding zie je de cellen precies zoals ze er in de 19e eeuw uitzagen, en kun je de spoken zoeken die hier rondwaarden.