Compleet overzicht werk Jan van Heel in Harderwijk

Kunstenaar Jan van Heel (Rotterdam 1898-Den Haag 1990)  schonk in de tachtiger jaren van de vorige eeuw 213 kunstwerken aan  het Stadsmuseum Harderwijk. Conservator Sophie van Steenderen stelde met 70 werken ervan een tentoonstelling samen die zijn  veelzijdig oeuvre weergeeft, aangevuld  met werken uit het museum Maassluis, waar hij ook 80 schilderijen schonk en  doeken uit cultureel bezit. Te zien van 10 september tot en met 8 december.

Van Heel,schoolmeester van beroep, gaf zijn hobby als kunstschilder na de Tweede Wereldoorlog een flinke slinger. Hij ontwierp een eigen stijl. Dode vogels en kapot speelgoed, schijnbaar waardeloos, werden door zijn intensiteit en tederheid bezield. Het werken met schilderachtige en harmonieuze kleuren toonde verwantschap met de oude Haage School. Hij was de oprichter van de Nieuwe Haage School en de kunstenaarsgroepwen Verve en Fugare.

Bepalend voor zijn werk was zijn liefde voor Parijs, die hij in tal van stadsgezichten totn uitdrukking bracht. Daar kwam hij in aanraking met clowns, die hij in soorten en maten vereeuwigde. In 1955 werd hij in Spanje getroffen door het rauw onherbergzame landschap, die hij vastlegde in warmere kleuren. Hij ging expressiever werken. In 1982, al over de tachtig jaar inmiddels, exppseerdehij in de Catharinakapel in Harderwijk. Hij werd er getroffen door de hartelijke bejegening. Er ontstond een bamnd. Hij schonk zoals gezegd 213 werken, waarvan 120 olieverschilderijen en gouaches.