Tien hoogtepunten Stad Groningen en Ommelanden

Groningen twekt veek bezienswaardigheden die sterk contrasteren. Enerzijds de drukte van de stad, de bruisende nering en anderzijds de verborgen hofjes en tuinen. Kenners haalden tien bezienswaardigheden naar voren. Dat is ongetwijfeld arbitrair, maar dat mag de pret en het vooruitzicht ervan niet drukken.

Martini Toren Die heeft wat iver zich heen gekregen in pak ;m beet 500 jaar tijd. Afgebrand, getroffen door de bliksem en bijna ingestort. Bovendien ervan werden oorlogen verloren en gewonnen. Vanuit de toren, met 97 meter hoogste bouwwerk, heb jeen prtachtig uitzicht over de stad.

Nationaal Park Lauwersmeer Een bewijs dat er achter de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 een strak plan zat. Hier heb je te maken met één van de mooiste natuurgebieden die Nederland rijk is. Inspirerende vergezichten, uitbundige flora en fauna.

Wadden Voor de pracht en pronk van de Wadden hoef je niet naar één van de eilanden. Van de eindeloze horizon in Oldambt tot het Nationaal Park Lauwersmeer is het één visueel spektakel. De kust van het Unesco werelderfgoed, wat het is, biedt veel om te bewonderen.

Folkingestraat Daar loop je als het ware automatisch in als je van het centraal station komt. Groningers noemen het de leukste winkelstraat van Nederland maar daar schuilt natuurlijk enign chauvinisme achter. Eigenzinnige winkels en restaurants met nogal wat kunst.

Hoge Der A De oude pakhuizen langs het diep ademene de bedrijvigheid van vroeger. Je hoort in gedachten de ratelende wielen en het hofegtrappel van de paarden. Een gang langs 28 rijks- en 11 gemeentelijke momenten tijdens het struinen bij de kade.

Hofjes Ze vormden in vergangen eeuwen eengratis thuis voor daklozen, zieken en weduwen. Nu een oase van rust. Bewoond door particulieren waarvan een aantal je gastvrij van de rust binnen laat genieten. De bomen zijn ouder dan de voorouders van de huidige bewoners.

Coursemaborg Hier hebben we te maken met de enig overgebleven zorgboerderij van Nederland. Vroeger waren er talrijke. Een aangename combinatie van boerenantiek, statige architectuur en bewoonde dierenverblijven. De 19e eeuwse historie is er voelbaar, zichtbaar en ruikbaar.

Vesting Bourtange Die was nog maar net in de verf of Spaansgezinden met kwalijke bedoelingen stonden voor de poort. De combinatie van bastions en drassig moeras verjoeg de belagers. Ook de bisschop van Munster liep zich vast op de vesting. Een ode aan een onneembare vesting. 

Wierdedorp Niehove Vroeger lag de zee verder landinwaarts. Dat weerhield de Groningbers er niet van om terpen te bouwen voor hun dorpen. Tientallen wiedendorpsjes veroverden kluit voor kluit het land. Nergens is de sobere kracht zo voelbaar als in Niehove.

Groninger Museum Sinds de realisering in 1994 een onderwerp van discussie bij liefhebbers van moderne architectuur. Die wordt gevoed door uitdagende en soms ook prikkelende tentoonstellingen. Het is daar nooit saai.