Finland voert Sustainable Travel in

Klimaatverandering en de Covid-19 pandemie hebben de noodzaak voor een toenemend besef van duurzaam toerisme geaccelereerd. Ook het verkeersbureau van Finland is doordrongen van de ernst van de situatie en heeft het Sustainable Travel Finland (STF) programma gelanceerd, een label dat wordt uitgereikt aan reisbedrijven die het 7-staps programma succesvol doorlopen hebben.

De regio Posio in Fins Lapland ontving als eerste het duurzaamheidscertificaat, een makkelijk handvat voor toeristen uit binnen- en buitenland om een doelbewuste keuze te maken voor een regio of reisorganisatie die duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan. De belangstelling van de Finse reisindustrie om deel te nemen aan het programma is overweldigend, inmiddels hebben meer dan 500 bedrijven en regio’s zich aangemeld. Tot dusverre hebben 57 reisbedrijven en één regio het label ontvangen. Nadere informatie over het programma hier. Voor een overzicht van alle STF gecertificeerde bedrijven klik hier.

Duurzame vakantiebestemming
Volgens het Environmental Perform Index behoort Finland tot de top tien meeste duurzame landen ter wereld. Er wonen ruim 5,5 miljoen mensen op een oppervlakte dat 10 maal zo groot als Nederland is, 75% van het landoppervlakte is bos, het heeft met 188.000 meren een onvoorstelbaar groot zoetwaterreservoir en een van de zuiverste luchten ter wereld.

Klimaatneutraal in 2035
Tot driemaal toe - in 2018, 2019 en 2020 – is Finland door het World Happiness Report uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld en streeft er naar om in 2035 klimaatneutraal zijn. Mede hiertoe lanceerde het verkeersbureau in 2019 haar Sustainable Travel Finland programma met als doelstelling om een van de meest duurzame vakantiebestemmingen ter wereld te worden. ‘Onze diepgewortelde respect voor de natuur, flora en fauna, en onze cultuur willen en moeten wij in stand houden voor toekomstige bewoners en toeristen’, aldus Liisa Kokkarinen, manager voor duurzaam toerisme bij Visit Finland / Business Finland.

Holistische benadering van duurzaamheid
Het Sustainable Travel Finland initiatief heeft als uitgangspunt de vier dimensies van duurzaamheid: ecologie, economisch, sociaal en cultuur. Het werd in juni 2020 opengesteld voor de volledige Finse reisindustrie, waaronder accommodaties, reisbureaus, attracties, vervoersbedrijven, regio’s, resort en evenementen. Alleen bedrijven die het volledige 7-stappen Sustainable Travel Finland programma met succes doorlopen hebben – inclusief een lange termijn actieplan – maken kans op het label.