Een heilige berg met sublieme vergezichten

Croagh Patrick

Verder op dag twee van de tocht langs de Ierse Baaienkust

Croagh Patrick is niet alleen bestemd voor bedevaartgangers op Reek Sunday (de laatste zondag van juli) - dit is elke dag een prachtige, zij het lastige klim. Maar voor je ruwe tocht over het steenslag word je rijkelijk beloond! Van 764m boven de zee kijk je uit op de baai van Clew, een helderblauw vergezicht met, naar verluidt, 365 eilandjes - eentje voor elke dag van het jaar. Wie niet wil klimmen bezoekt het National Famine Monument in Murrisk - een symbolisch 'coffin ship' - een drijvende doodskist om de vreselijke hongersnood te gedenken die dit deel van Ierland teisterde in de jaren 1840.

ALS JE WAT MEER TIJD HEBT

Schapen scheren, turf steken, je eigen kudde hoeden! Beleef het allemaal op Glen Keen Farm.

 

Van heilige bergen naar de zee

Omringd door bergen die in het zonlicht van kleur veranderen ligt de Killary Fjord, een spectaculaire gletsjerfjord die een natuurlijke grens vormt tussen de counties Mayo en Galway. Maak een cruise, en misschien zie je wel dolfijnen zwemmen in het inktzwarte water. Wil je nog meer natuurwonderen zien? Ga dan in zomer naar de watervallen van Aasleagh en kijk hoe zalmen de zwaartekracht overwinnen

Bezoek het strand van Omey in juli, wanneer de paardenrennen zich afspelen. Een geweldig dagje uit, maar denk om het getij: er wordt gezegd dat Omey "auto's vreet"!

Een landhuis gebouwd met liefde

Lange tijd voor Hollywood in liefdesverhalen grossierde, speelde zich een grote romance af op Kylemore Abbey in Connemara. Een bezoek hier vertelt het verhaal van Henry en zijn geliefde vrouw Margaret, die viel voor deze mooie plek. Hun kasteel rees op aan het meer, de tuinen bloeiden en bijna 10 jaar woonden Mitchell, Margaret en hun negen kinderen hier in hun paradijs. Maar het noodlot sloeg toe toen Margaret ziek werd en stierf.

 

 

De woeste schoonheid van Connemara

In dit nationaal park liggen verschillende adembenemende wandelingen, waaronder de gematigde Diamond Hill Loop, geschikt voor bijna elk fitnessniveau. Je inspanning wordt beloond met ronduit spectaculaire uitzichten. Rust wat uit in het kloppende hart van de hoofdplaats van Connemara, Clifden. Ooit was dit een mediahotspot, toen de uitvinder van de radio, Guglielmo Marconi, net buiten de plaats een trans-Atlantisch draadloos telegraafstation bouwde. Na dat historische bezoek geniet je van de kunstgalerijen en de schitterende zonsondergang vanaf de Sky Road, om vervolgens een tafel te boeken bij Mitchell's Restaurant in het stadscentrum, voor sappig lamsvlees uit Connemara of een smakelijke kom vischowder. Meer dan verrukkelijk!

ZEKER ZIEN!

Sinds 1924 verzamelen zich op het jaarlijkse Connemara Pony Festival in augustus de mooiste exemplaren van dit Ierse ponyras, een geweldige gelegenheid om meer dan 400 ponies van dichtbij te bewonderen.