Tips voor wild speuren tijdens een wandeling

 Een ree, een wild zwijn, een vos of zelfs een imposant edelhert: in diverse natuurgebieden in Nederland kun je deze dieren tijdens je wandeling tegenkomen. Hiervoor is alleen wel wat geluk nodig. Hoe kun je de kans om wild te spotten vergroten? Wandel.nl zet een paar tips voor je op een rijtje

• De meeste kans om wild te zien, heb je in de vroege ochtend en late avond. Dan gaat het wild op zoek naar voedsel en grazen de dieren op open plekken (vaak aan de bosrand). Overdag houden de dieren zich juist verscholen om in de avond weer tevoorschijn te komen, op zoek naar hun avZorg dat je zo min mogelijk opvalt in de natuur. Wilde dieren zoals herten schrikken snel en nemen bij het minste of geringste de benen. Draag dus geen opvallende kleding, zoals een fluorescerend shirt of een wapperende jas die bij iedere beweging geluid maakt. Trek donkere, effen kleding aan.
• Maak zo min mogelijk geluid (fluister dus) en maak geen wilde bewegingen. Ook kun je beter geen parfum of sterke geur bij je dragen, want dieren hebben meestal een veel beter reukvermogen dan wij.
• Ben je net een imposant edelhert aan het bekijken, gaat je smartphone af. Weg is dat prachtige edelhert (en je onvergetelijke ervaring)! Zorg er dus voor dat je het geluid van je telefoon uitschakelt voordat je wild gaat kijken.
Vanuit een wildobservatiepost heb je een goed uitzicht op plekken waar regelmatig wilde dieren te zien zijn. Je vindt diverse van deze uitkijkpunten in natuurgebieden. Wil je de kans dat je tijdens je wandeling wild ziet vergroten, kies dan een wandelroute die langs een observatiepost gaat. Zo kun je uitrusten van je wandeling en tegelijkertijd wild zien.