Bezoekerscentrum station Eerbeek

 

Dick van der Veen

Eerbeek, Eerbeek, land van papier en van beken….Dat  zijn de eerste woorden van het ‘dorpslied’ wat vele oudere Eerbekenaren op sommige momenten te binnen schiet. Het roept herinneringen op aan de tijd dat er dagelijks treinverkeer was, gelieerd aan de papierfabrieken. Met het revitaliseren van het stationsemplacement en het openen van een bezoekerscentrum/informatiepunt wordt een stukje dromen nu beleefbare realiteit.

Jarenlang is het dorp bezig om meer aandacht te trekken van toeristen en recreanten. Daarin speelt het station een rol. Oude wagens zijn verwijderd, een generatie gerestaureerde  werd verwelkomd, de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) plaatst binnenkort historische seinpalen en dat alles in samenhang met een openbare toiletvoorziening, het asfalteren van de spoorwegovergang, verbeterd groenonderhoud en het plaatsen van bloembakken op het perron.

Combinatie

We noemden al de VSM. Tot 29 augustus halteert die  op dinsdag-, woensdag- en donderdagen. Je kunt vanuit Eerbeek op gezette tijden richting Beekbergen of Dieren, begin- en eindpunt van de Koningslijn. Een dienst die onderhouden wordt met stoomlocomotieven en historische diesellocomotieven. Tijdens de stop in het papierdorp is er gelegenheid om een bezoek aan het centrum te brengen al dan niet in combinatie met een bezoek aan het informatiepunt en het eten van een ijsje op het perron. Het Veluwe Team omhelst de ontwikkeling. Ze stelt vast dat het stationsgebied goed combineert met de papierfabrieken en het Apeldoorns Kanaal.  Op  termijn zou het kunnen uitgroeien tot een ontvangstlocatie voor de Veluwe.  In het bezoekerscentrum nkan de bezoeker onder meer fiets- en wandelroutes aanschaffen. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV Eerbeek, in de stoomtrein en  bij het informatiepunt.

Het initiatief is mogelijk gemaakt door de stichting Visit Brummen Eerbeek, eigenaren van het stationsgebouw, de VSM, Koller Installatie Techniek, Welkoop, VVE Eerbeek, Veluwe Actief en de ondernemersvereniging Eerbeek en wordt mede ondersteund door de Veluwe Alliantie en de gemeente Brummen die samen 15.000 euro verstrekten.

Info:  www.stoomtrein.org

 

Foto: Peter Lous