Veldgids 'gevaarlijke' uitheemse planten

De Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht helpt de natuur graag een handje. Ruisseau-de-Hoursinne Foto Frank Wagemans).

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht vestigt de aandacht op een herziene vekldgids van uitheemse planten die een gevaar voor de natuur opleveren. De gids is een uitstgekend middel voor mensen die er op uit trekken om deze planten te herkennen en sigbnalen door te geven. 

Deze zogenaamde invasieve planten zijn geïomporteerd dan wel gekweekt voor vijver en aqwuarium. Bedoeld of onbedoeld komen zwe in de natuur terecht. Een aantal ervan vermeerdert zich explosief  en overwoekert sloten, plassen en vijvers. De 22 meest risicovolle staan in de imnformatie gids. Aan de hand van beschreven kenmerken, foto's en dergelijke is het gemakkelijk om ze te herkennen.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) staat er achter. Door opgave via www.waarneming.nl komt de melding in de Nationale Databank Flora en Fauna en NVWA.  Ingrijpen is aan waterschappen, gemeenten en terreinbeheerders. 

Een aantal soorten: breed pijlkruid. alligatorkruid en smalkroos.