Charme van Shetland in twaalf beelden

Dick van der Veen

Shetland houdt het Viking erfgoed vast. Niet alleen om die reden is het Lonely Planet’s Best of Europe 2019 verklaard. De landschappelijke bekoring, de dieren i n het wild, de zuivere lucht en het kleurrijke water van de zee dragen er ook toe bij. De noordelijkste punt van het Verenigd Koninkrijk mag zich verheugen in brede interesse van mensen die puur natuur in hun armen sluiten. Aan de hand van twaalf foto’s tellen we de zegeningen uit.

Eshaness rotsen NorthMavine

Een wandeling rond de schilderachtige vuurtoren boven aan afgrond  van 400 miljoen jaar oude vulkanische lava is een must. Hoge kliffen, rotsen en grotten houden de aandacht gevangen. De kustlijn is rijk aan zeevogels

Papegaaiduiker  bij Sumburgh Head, South Mainland

De fauna is indrukwekkend Van de Jan-van-gents, via de papegaaiduikers tot de Shetland pony. Met aan de kust otters, speelse zeehonden en een groep morka’s om te spotten.

Saint Ninian’s Beach, South Mainland

Nergens op Shetland zit je verder dan 5 kilometer van de zee. De oogverblindendd St. Ninian’s tombolo springen in het oog. Dat doet ook het witte  zandstrand met helder water aan weerszijden. Andere fraaie voorbeelden zijn te vinden  Meal in Scalloway of West,Voe in South Mainland.

Natuurlijke boog van Dore Holm in North Mavine

Een opwandend avontuur op het water is dagelijkse kost.  Een diepe zeegrot is snel gevonden op het water dat zich doet gelden als een paradijs voor kayaks met vele beschutte baaien. Zeevogels zijn nieuwsgierige getuigen.

Gaada Stackm Isle of Foula

Shetland is een verzamelnaam voor honderd eilanden. Foula is het meest geïsoleerde. Hier zijn de grootste kolonies zeevogels. Op het eiland 30 mensen . Ze zijn trots op de indrukwekkende pieken  als De Kame en Gaada Stack.

Shetland Folk Festival ()David Grifford Photograph)

De Shetlanders hebben muziek en kunstzin in hun genen. Muzikaal talent meldt zich in de diverse pubs, zoals de bekende The Lounge i n Lerwick. D viool heeft het traditioneel voor het zeggen. Een ander festival dat  in de belangstelling staat is UnsFest.

South Mainland Up Helly Aa

Hier snuif je in één teug de zeelucht en de Viking-cultuur op. De pre historische  nederzettingen Jarlsshof, Iron Age Brochs en Vikingschepen wil je niet ontwijken. Van januari tot maart het Up Helly Aa, een verzamelnaam voor een serie festivals met een speciale fakkeltocht en het spektakel van het verbranden van een Viking schip.

Muckle Flugga Lighthouse, Unst

Het meest noordelijk gelegen eiland. Het heeft het grootste aantal Viking longhouse sin de wereld.  Het nationale natuurreservaat Hermaness blijft je bij na een bezoek. De ideale plek om papegaaiduikers te spottwen. Sailland detail: de beroemdset bushalte mondiaal, van binnen gedecoreerd.

Lerwick Waterfront

De skyline van de hoofdstad Lerwick, waar je de lokale ambachten op de vingers kunt kijken. De Clickiminn Broch kan model staan voor  een broch uit de bronstijd. (Broch= ronde stenen toren, muur met concentrische wanden, tien meter en hoger).

Shetland wol/garen bij Jamieson’s in Lerwick

De natuurlijke vezel is van wereldklasse. De Shetlanders maken er unieke wollen producten van. De Shetlnd Wool Week verklaart het allemaal. Die brengt een ode aan  het aloude ambacht, aan spinnen, weven en verven met als bijzonderheid het Fair Isle breien.

The Lobberies, Lerwick

De harteklop van Shetland, waar de berkoonde BBC  serie over Shetland puur z’n beslag kreeg.  Neem nu het huis van Jimmy Perez in The Lobberies.

Shetland Pony’s in Burra

Daar vereenzelvigen we Shetland mee. De dieren zie je hier in hun nnatuurlijke omgeving, waar ze vrij rondlopen op met hei begroeide hellingen en op afgelegen stranden. Ieder van de 90 centimeters winterhard.  In Burra is de Shetland Pony Rijschool.