Tien bijzondere stempelposten aan Pronkjewailpad

Het Pronkjewaildpad (pronkjuweelpad) in Groningen is 500 kilometer lang en voert je langs het eigene van de Groningse cultuur Je moet er de tijd voor nemen want er zijn maar liefst 110 dorpen met hun eigen aardigheden. Onderweg kun je wel op 250 plekken een stempel halen om daarmee te bewijzen dat je er geweest bent. Tot 31 oktober heb je er de gelegenheid voor. Er is een noordelijke- en een zuidelijke route.

Wandel.nl zette tien bijzondere stemposten op een rij. 

NOORDELIJKE ROUTE

Kaas-Notenhuysch Winsum

De noordelijkste kaaswinkel van ons land met als specialiteit de Winsumer Boogkaas. Geopend van dinsdag tot en met zaterdag. In het historisch centrum van Wisnum.

Huiskamercafé Westerwijtwerd

Zoals de naam het zegt: een café in de huiskamer. Gasten krijgen een zakje bloemenzaad mee om dat onderweg in de bermen uit te strooien en deze daardoor een fleurig aanzien te bezorgen. Geopend vrijdag 16.00-22.00 uur, zaterdag en zondag 10.00-19.00 uur.

DoeZoo Leens

Een wel heel aparte dierentuin. Niet alleen door de grote verzameling insecten, vogelspinnen en neusberen. Het is een doe-tuin, waar je om het spannend te maken een kikker kunt kussen, een stinkdier aaien en een slang om de nek nemen. Dagelijks geopend.

Abrahams Mosterdmakerij Eenrum

Het zal niet verbazen dat je hier de echte Groninger mosterd tot stand ziet komen in de fabriek. je mag er van proeven, al dan niet in de vorm van mosterdsoep of een broodje mosterdkaas in het inpandige restaurant.

't Zielhoes Noordpolderzijl

Hier is het noordelijkste haventje van Nederland. De sluiswachterswoning is getransfoprmeerd in een café met bij de ouderwetse potkachel een riant uitzicht op de Waddenzee. Je kunt er poffert eten, een streekgerecht dat bijzonder in trek is. Dagelijks geopend 10.00-19.00 uur

ZUIDELIJKE ROUTE

Rayal Goedewaagen Boertange

Liefst 800 stuks aardewerk in de vorm van serviezen ,vazen enzovoort.  Het bedrijf is 400 jaar oud en draait de hand niet om voor Delfts blauw. In 't Lutje Winkeltje  is het allemaal te koop. Vooroorlogse serviezen zijn er te zien naast tegelschilderwerk en het is de moeite waard om je neus om de hoek te steken van het  schildersatelier, onder het genot van een bakkie.

Postwagen Tolbert

Bestaat sinds 1780. De Trots van Tolbertwaar je kunt eten en overnachten. Op elke dag van de week. Voor groepen is het helemaal iets bijzonders. Die slapen in  oude Russische legerwagons.

Nationaal Busmuseum Hoogezand

Een reeks historische bussen waarvan de oudste in 1944 werd gebouwd. Er is een bezoekerscentrum bij. Geopend op woensdag zaterdag en zondag  van 13.00-17.00 uur

Molens Groenerijk Slochteren

Vroeger stonden er liefst 20 molens. Drie in het oog springende zijn gebleven. De Fraeylemamolen (1786) is de oudste. Daarnaast  de Groote Poldermolen en De Ruiten. Je bent er van harte welkom als de molen draait.

Rijtuigmuseum en Borg Nienoord Leek

Een landgoed met een groet buitenplaats uit de 19e eeuw. Museum Nienoord vertelt de geschiedenis ervan. In het Rijtuigenmuseumk een bonte verzameloing koetsen,  arresleden, tuigen en zadels.  Opvallend de luxe tuinkoepel met één van de drie nog resterende schelpengrotten die ons land telt. 

 Info: www.pronkjewailpad.nl