Liefde voor Wales gaat door de maag

 

CARDIFF – Na het sluiten van de mijnen in de vijftiger jaren van de vorige eeuw  valt Wales  (Cymru) in een diep zwart gat. Met 12 miljoen schapen op 3 miljoen inwoners is het land anno 2011 in ieder geval blatend gezond.

Toerisme en landbouw zijn de dragende krachten. Tachtig procent  van de bevolking vindt daarin een bestaan.  Wales maakt van de nood een deugd, verliest zich niet in onzinnigheid en timmert aan de weg met datgene waarin het goed in is. De keuken van de Welshmen is overgoten met een saus van heerlijkheid.  Kookcursussen swingen de pan uit.

 

Traditionele gerechten zijn achter uit de oven gehaald. De toerist hangt ze gretig over de huig.; Nederlanders hebben de bevolking op hun beurt geïnteresseerd  voor ‘onze’ kaas, stroopwafels en poffertjes.  We mogen op uitnodiging van  gastvrije mensen proeven van de culinaire geneugten.;  Te beginnen in Wales, een stad  in opbouw. Het havenkwartier, ooit de meest gevreesde plek, is nu de favoriete stek.  Iedere dag waren er vechtpartijen en niet zelden dodelijke slachtoffers.,Het parlementsgebouw is een flonkering in het volledig gerestylde  centrum  met direct aan het water het Millennium Stadium, dat plaats biedt aan 75.000 bezoekers. Wanneer het nationale rugby team er speelt staat de stad 24 uur op de kop en maken de pubs overuren. Het neemt de geboeide buitenlander in de scrum die cultuur en architectuur heet. De tijd van het zwarte goud is het zwijgen opgelegd. De Noorse kerk, die kolenschippers uit Scandinavië werd gesticht, is opgewaardeerd met smaak voor detail.  Een boom die volgens herinrichters in de weg staat mag blijven. De Noren doen met vrucht een beroep op de gezagsdragers. Die boom is jarenlang een rots van hun behoud geweest. “Als we die van afstand zien weten we pas echt dat we veilig over zijn”, zegt een bebaarde schipper.

Dominant is het 2 eeuwen oude kasteel in het hartje van Cardiff. Een plaats met net iets meer dan een eeuw stadsrechten daar waar het kasteel al 2.000 jaar (be)(staat.  Deels een Romeins fort. Deels middeleeuwse vesting en tevens een Victoriaans fantasiepaleis. In het Interpretation Centre  voert men op onderhoudende wijze de geschiedenis op van de Romeinen tot aan de huidige dag. In het 15e eeuwse Undercroft mag je, nee moet je met de Tien Geboden eten tijdens een Welsh feestmaal met volkse elementen.

 

Cookery School

 

Wales heeft op culinair gebied veel in huis. De laatste jaren hebben diverse Cookery Schools hun deuren geopend. Je kunt ere in de praktijk leren hoe gevarieerde, smakelijke gerechten van het vuur komen, met een knik naar het eigene van het land.

We zijn een halve dag gast van Tina Moss en haar Cornerhouse Cookery . Ze is van hetzelfde niveau als de van de tv bekende Angela Gray, ‘maar ik hoef niet zo nodig op de buis. Angela komt beter over’. Ze steekt het journaille in een smetteloze outfit en laat het meewerken aan de totstandkoming van een verrukkelijk 3-gangen-menu. Zeg niet dat ze in Wales  geen goede wijnen produceren. Om de vingers bij af te likken. Bovendien kent Tina de combinaties. Ze geeft cursussen aan gezelschappen. Een ideale gelegenheid voor bedrijven om een uitstapje meer inhoud te geven.  Niemand hoeft zich zorgen te maken over materialen en ingrediënten. Het is in ruime mate aanwezig. Tina geeft de recepten mee naar huis. Daar ontbreekt bij de samenstelling haar gulle lach en bedrevenheid.

 

Cornerhouse Cookery School

21, Heol Don, Whitchurch

CF14     2AR Cardiff

tina@cornerhousecokkery.co.uk

 

 

Bakestones

 

Sandi Grosden  leidt ons langs en in de opera, het Parlementsgebouw aan het waterfront.

Daar mokken parlementsleden over teveel Engelse invloed. In de debatten gaat het er fel aan toe, want de Welshmen maken van hun hart geen moordkuil en zeggen dat ze minder aan ‘Londen’ vast zitten dan Ierland en Schotland. Het  publiek heeft een bijzondere kijk op de zaal waar de beslissingen worden genomen. Een prachtig gebouw met een moderne architectuur.

En dan lonken de bakestones, het beroemde gebak, dat van een bakplaat komt en 1,5 centimeter dik  is bij een afmeting  van 4-6 centimeter. De volgende ingrediënten komen er aan te pas: meel, (sultana)rozijnen  en/of krenten,  en kruiden zoals  kaneel en nootmuskaat. De bevolking eet ze bij alle mogelijke gelegenheden, zowel koud als warm. Bestrooid met poedersuiker. Soms ook beboterd en van een laagje jam voorzien.  Het laat zich het best smaken bij een kopje geurige thee.

Befaamd zijn de boerenmarkten waar je voedsel direct van het land koopt. Liefst 40 Foodfestvals zijn over het gehele jaar verspreid.  Het beste aan lokale producten biedt men er in kramen aan.

 

www.fabulouswelshcakes.co.uk

 

Swansea

 

Dan is daar het moment om Cardiff te verlaten en met de minibus naar Llanerch Vineyard af te reizen. Een prachtig complex van 22 acres in een heuvelachtige omgeving.: de Vallei van Glamorgan.  De jonge eigenaar en zijn vrouw  hebben hun eigen wijngaard cookery school, restaurant en accommodatie voor overnachting. We krijgen een interessante les over het onderhoud van ranken, waarbij het er heel veel toe doet in welke scheut je het mes zet en in welke richting.

 

Op naar Swansea, de stad waarmee Cardiff in een fel gevecht is gewikkeld om de leidinggevende positierin soccer, voetbal dus. Wie ons op straat aanspreken hebben het zonder uitzondering over de jonge  Nederlandse keeper die daar de sterren van de hemel  speelt om Swansea in de Premier  League te houden. Dat is niet onze insteek deze middag. Het gaat om de grootste indoor markt van het land, die een eeuwenoude traditie ademt van handel in home made spullen.  Ze houdt een van de mooiste tradities overeind met betrekking tot voedsel, zoals kakelverse verse kokkels van Penclawdd, cake vers van de bakplaats, vis, vlees en fruit, gebakken  roodwier en eetbare zeewier. Vis om van te smullen, lokaal gefokte lam en rund.

De dames in  het gezelschap kunnen zich slechts met de grootste moeite van deze markt losmaken.

 

Op naar Llandeilo met een tussenstop in Cwmcerrig Farm shop, waar alleen vlees van het beste vee wordt geproduceerd. Ganzen, kalkoenen, kuikens, eenden, het water loopt je door de mond.

Dat doet het in niet mindere mate in Heavenly Llandeilo, waar de lekkerste chocolade  uit de toonaangevende fabrieken in deze wereld is samengebracht. Nog bekender zijn de unieke smaken ijs, gemaakt met organische melk en slagroom uit de regio.  De persoonlijke voorkeur wil ik u niet onthouden: sinaasappels, banaan en lavendel uit de Aberglasney Gardens in de directe omgeving.

 

www.heavenlychoc.co.uk

shop@heavenlychoc.co.uk

 

Omdat je nu eenmaal in Wales kunt zijn geweest zonder op z’n minst één kasteel te hebben gezien wenden we de steven naar Carreg Cennin Castle. Een van de 641 (!) die Wales in de aanbieding heeft.

De lunch in Cothi Bridge  aan de rivier Cothi hoort eveneens bij het culinaire charme-offensief dat Wales ons voor zet.

 

Wafels

 

Er zijn overal in de wereld Nederlanders die het gemaakt hebben. Kees Huysmans is er zo een. Hij, de Brabander van origine, heeft de wereld veroverd met wafels.  Hij  exporteert ze all over the World, al dan niet met een vulling van chocolade.  “Ik heb de Nederlandse wafel als basis genomen en er een eigen slinger aan gegeven”, vertrouwt ie ons toe. Het verhaal over het aanleren van de oorspronkelijke taal is bijzonder. “Ik wist dat ik een beetje kon zingen en werd lid van een mannenkoor.  Op die manier sloeg ik twee klappen in één noot. Ik kreeg de taal onder de knie en werd  als zanger winnaar van het National Eistedfod.

 

Tregroes Waffles

Unit 2, Pencader Road Llandysul

SA44 4AR

Telefoon 0044 1873 840 206

 

De koek is nog niet op. In Llandysul  steken we aan bij Glynhyod Farm, waar ze twaalf kazen maken die stuk voor stuk een hoge onderscheiding kregen.

Op onze laatste benen bereiken we de Penderyn Distillery.   Het gehele gistingsproces wordt tot aan de laatste druppel over ons uitgestort.

In Talgarth komen we op adem. Bij een lunch in een fraai gerestaureerde 18e eeuwse molen aan de rivier Ellywe.  Soldaten vernielden de molen; vrijwillige experts gaven haar de glans terug.

Dan volgt nog de cider en perri van Andrew en Sarah. De dochter heeft inmiddels in een nationale contest de vader geklopt. “Maar je mag geen appels met peren vergelijken”, lacht Andrew. Gelijk heeft hij.  Zij distilleert uit sappige appels en hij uit peren. Het drinkt zo lekker en fruitig weg maar ook zes procent alcohol mist haar uitwerking niet…

 

 

Het toefje van de reis bestaat uit het Abergaverny Food Festival. Een onvergelijkbaar assortiment aan landbouwproducten. Iedere verkoper wil ons het geheim van de producer vertellen.

 

www.abergavennyfoodfestival.com

 

We laten een blatend gezond Wales achter en daar is geen grammetje aan schaapachtigheid mee bedoeld.                                 

 

Wales Specialist

Aviareps Tourism BV

Beechavenue 104

NL-1119 PP Schiphol-Rijk www.aviarepstourism.nl