Canarische eilanden eldorado voor wandelaar

Veel mensen associëren de Canarische Eilanden met bakkenin de zon aan de zee. Daar is op zich niets verkeerds mee, maar het doet de  zeven eilanden groot onrecht. Minder bekend is dat ze een grote uitdaging vormen voor de wandelaar. Vooral in de wintermaanden als de temperatuur gemiddeld 19 graden bedraagt. Overigens is het er in de zomer ook heel best uit te houden met een moyenne van 23 graden. De eilandengroep bevindt zich zo'n 100 kilometer ten westen van Marokko in de Atlantische Oceaan. Natuur en keuken voegen zoch toe aan het wandelplezier. De zeven eilanden zijn Gran Canaria, Tenerife, La Palma, La Gomera, Fuerteventura, Hierro en Lanzarote. Ze brengen stuk voor stuk hun charme in.

FUERTEVENTURA

Hier focust zich de recreatieve aandacht op Isla de Lobos, 2 kilometer uit de kust van Fuerteventua. Van oudsher hebben de zeemeeuwen het voor het zeggen. Als je voor dit pareltje kiest moet je het nodige huiswerk verrichten. Ruim van tevoren een vergunning aanvragen om het te mogemn betreden. dat geldt dan voor maximaal vier uur. Het kost moeite maar dan heb je ook iets. Neem de zouitpannen  van Marrajo, de vuurtorens van Martiño en Puertito. Er zijn nogal wat overblijfselen van de oude vissersplaats die het ooit was zoals oude ovens, dierenverblijven en wasgelegenheden.

Lengte wandeling 7 kilometer

Duur 2 uur

Hoogte 22 meter

Eenvoudig

 

LANZAROTE

 

Het eraan verbonden wandelpad heet Los Gracioseros. Het werd vroeger benut om het nabij gelegen Graciosa te bereiken. Het is goed op je tellen plaatsen omdat je vlak langs de klippen loopt van Famara. Het is alleen te bevelen voor ervaren wandelaars die geen moeite hebben met klimmen en klauteren en over een goede conditie beschikken.  Het losse grind bemoeilijkt de afdaling.  het vervolg is een geplaveide weg richting het dorp Yé en vervolgens naar Guinate. De kustlijn laat zich er op z'n mooist zien.  Tijdens de slingerende afdaling onderga je de bekoring van flora en fauna. Aan het eind is iedereen wel toe aan een verfrissende duik in de zee. 

Lengte 7 kilometer

Duur 3 uur

Hoogte 385 meter 

Gemiddelde tot hoge moeilijkheidsgraad

 

GRAN CANARIA

De Ruta de la Plata was degene waar de bewoners zich mee moesten behelpen voordat er wegen werden aangelegd. Ze kwamen goed van pas bij het leiden van kuddes naar groene weilanden. De route gaat over5 bospaden, langs kleurrijke Tajinaste planten (endemische plantensoort die we wellicht beter kennen als slangenkruid). Onderweg  de Roque Nublo, een van de grootste vulkanische aardlagen. Het hoog(s)te punt  is een overhan gende rots, Nublo-venster, waardoor je een fabelachtig uitzicht hebt  op de omgeving

Lengte 13 kilometer

Duur 5 uur

Hoogte 838 meter

Gemiddelde zwaarte

TENERIFE

De El Teide is met 3.718 meter de hoogste vulkaan van Spanje en de op twee na hoogste mondiaal.  Binnenkort op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.  Gevormd door lava uitbarstingen. Je hebt een goede conditie nopdig om deze fascinerende wandeling tot een goed einde te brengen. Met ee auto kun je een deel van de berg bnereiken.  Doe dat vooral voor zonsondergang als de vulkaan de schaduw werpt over het gehele eiland.  Als je de zonsopgang wilt beleven ben je verplicht een vergunning aan te vragen  om in Altavista in een schuilplaats te overnachten. Dit is aan het begin van de laaatste beklimming van de El Teide.

Lengte 9 kilometer

Door 6 uur

Hoogte 1194 meter

Moeilijk

LA PALMA

 Bekend door het nationale park Caldera de Taburiente dat in 1957 werd gerealiseerd. Het is middenin het eiland. Cirkelvormig met spectaculaire  pieken tot 2.500 meter rondom een kratermeer. Caldera is een van de voornaamste attrac ties. Voor hikers  een uitdaging mits ze beschikken over goed schoeisel en een wind- en waterdicht jack. de temperatuur is aan grote schommeling onderhevig. Een oraschtige plek is op 2.426 meter, de Roque de los Muchanos, waar je langs de rand van de krater loopt. Je kuntm met de auto de top bereiken of de verkorte wandelroute prefereren vanaf Pico de la Cruz.  Tal van aanbieders staan in de rij om je voor een excursie te winnen.  De Roque is één van de favoriete plekken  op aarde om de nachtelijke hemel te observeren. Op de top is een observatorium.

Lengte 11 kilometer

Duur 6,5 uur

Hoogte 2426 meter

Gemiddelde moeilijkheidsgraad

 

LA GOMERA

Wandelen  van Contadero naar El Cedro door  het natuurpark  Garajonay met zijn subtropische bossen. De route is goed bewegwijzerd.  Ze eindigt bij een 150 meter hoge waterval in El Cedro.  Het is de waterbron voor boeren nin de  Herhigua-vallei.In het vochtige klimaar gedijen  inheemse bomen als laurier, linde en tilo.  Aan het eind van de rit een kapel uit 1935  ie door een Engelse gouvernante werd gesticht.  Het dragen van een lange broek is usance in verband met de stekelige vegetatie. In El Cedro is kampeerfaciliteit en bestaat de mogelijkheid om in een casa te overnachten.

Lengte 6 kilometer

Duur 3,5 uur

Hoogte 551 meter

Gemiddelde zwaarte

EL HIERRO

Dan springt het pad  Camino de Jinama in het oog.  Een eeuwenoud pad dat er lag voordat het tot aanleg van wegen kwam.  Het eerste stuk is uitdaging met een scherpe daling naar een lif; het tweede deel van Caridad Hermitage naar de kapel Sint Andrés is grotendeels vlak. de uitzichten zijn groots. De jeneverbesstruiken hebben grillige vormen als gevolg van de onvoorspelbare wind. Wie de wandeling maakt zal zich na afloop wellicht ook een beetje door elkaar geschud voelen want een goede conditie om eraan te beginnen is noodzakelijk. Ook hier geldt: goede schoenen en goede kleding. 

Lengte 8 kilometer

Duur 3 uur

Hoogte 885 meter

Moeilijk

 Inlichtingen: susan@tourismarketingconcepts.com