Shetland Eilanden: ruig en bekoorlijk

Van de meer dan 100 Shetland Eilanden zijn er niet meer dan vijftien bewoond. Ze voeren met hun huidige charme terug naar de oudheid.

Dat ze dichter bij Noorwegen liggen dan bij het Schotse vaste land is aan alles te merken. Neem de oude Noorse taal en de grote variatie aan dialecten die met de Skandinavische tongval worden uitgesproken. De archeologische nederzettingen  en met name het Up Helly Aa Festival roept levendige herinneringen op aan het Viking verleden.

Maar die moetenn nu ook weer niet denken dat ze de oudste rechten hebben. Neem de Neolitische kolonisten van de eilanden die hun archeologie in de vorm van ruïnes achter hebben gelaten. Brochs uit de IJstijd, mysterieuze staande stenen Pictische stuurhutten en traditionele crofthouses springen in het oog in het ruige landschap. 

Een kilometerslange kustlijn, ongerepte stranden, helder blauw water en levendige oevers strijden om aandacht met fjorden, veenlanden die heide torsen, monumentale rotsformaties, torenhoge kliftoppen. Wind, zee en strand zijn er samen verantwoodelijk voor.

Vikingschepen

Je ruikt hier het begin van de beschaving, hebt er het rijk alleen. Handgemaakte Viokingschepen brengen je terug in de tijd van toen

 Onversneden geologie, vogels en zeezoogdieren  zijn je maatjes. De omstandigheden laten slechts 400 soorten planten toe maar dat zijn dan ookm niet de eerste de beste.  Vooral vroeg in de zomer isn het één kleurenpracht. We noemen de rode koekoeksbloem, de gele sleutelbloem, orchideeën, schuimige zeegrens. De Chickweed en Edmondston zijn uniek voor Shetland.  De sporen van wat er was dompelen je onder in een roes.

 

www.visitscotland.com/nl