Henk (rechts) overhandigt het boek aan zijn jongste broer Herman.

Henk Radstake schrijft indrukwekkend boek over zijn ouders in Tweede Wereldoorlog

 (door Dick van der Veen)

Heerdenaar Henk Radstake heeft een lang gekoesterde wens vervuld: een boek over zijn ouders in de Tweede Wereldoorlog. Hij moest er diep voor in zijn geheugen graven en in herinnering terugkeren naar het Doetinchem van zijn jeugd. Daar dreef zijn vader Henk, een kapperszaak. In Gewonde Ziel beschrijft hij de gevaren die zijn ouders liepen bij het onderbrengen van gezochte verzetsstrijders.

Henk weet zelf nog opvallend veel van deze inktzwarte periode, die hij als peuter en kleuter beleefde. Maar het zijn vooral de verhalen van derden die hem in staat stelden een realistisch geheel te componeren.  In de kapsalon speelde zich heel wat af. Henk’s vader neemt één van de mannen, waarop jacht werd gemaakt aan als leerling: Wouter4 uit Friesland. Op enig moment stormen drie Duitsers binnen en vragen “Wo ist der verdammte Frieze?” Die zit op dat moment aan de keukentafel en wil vluchten. Henk duwt hem op z’n plek, nodigt de mannen uit om het huis te doorzoeken. Ze gaan onverrichterzake weg, nemen en passant twee kostbare fietsbanden mee. De volgende dag worden twee van de mannen zelfs door de gezochte ‘Frieze’ geknipt!

Risico’s

Moeder Corrie krijgt meermaals hartkloppingen als haar man zich via het Rode Kruis weer over laat halen om mannen hoog op de zolder voor de nazi’s verborgen te houden. Met de auteur van het boek als ukkie en een tweede kind op komst is dat uiterst verklaarbaar. Henk schept in 32 hoofdstukken de sfeer en de angsten, de saamhorigheid en het verraad van de enkeling die deze vijf jaren onvergetelijk maken. Op een manier dat de lezer zich er persoonlijk bij betrokken voelt. Vindingrijkheid en leed vechten daarin om voorrang. Een Joodse familie die waardevolle spullen in bewaring geeft maar ze nooit meer op kan halen omdat hun leven eindigde in de gaskamer. Een overval op het distributiekantoor die de kapper en zijn vrouw tot in de diepste vezels raakt. En tenslotte het bombardement op Doetinchem waarbij het centrum van de stad wordt verwoest. Henk is er nauw bij betrokken; doet geen oog meer dicht als één van zijn vrienden ernstig gewond raakt, bij de stapel met lijken wordt gelegd. Uren later schrikt een attent lid van het Rode Kruis als hij vanuit de groep overleden mensen een zacht gekreun hoort. Uiteindelijk de bevrijding die krachtiger is dan alle bombardementen bij elkaar.

Zwijgen

Henk schrijft het zo indringend op dat je als lezer de adem inhoudt. Henk maakte het boek voor zijn familie, voor de tweede en derde generatie van vader Henk Radstake.  Toch is het van grote waarde voor Doetinchem en in feite voor iedereen die wil weten wat deze verschrikkelijke tijd in gezinnen teweegbracht. “Mijn vader overleed op 58-jarige leeftijd. Naar mijn vaste overtuiging aan de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Hij was een man op wie het eeuwig zwijgen en ontkennen van toepassing was. Dat heeft hem uiteindelijk de das omgedaan”, aldus zijn zoon.   Een boek dat het waard is om op veel grotere schaal verspreid te worden.

Opmerkingen

19.05.2021 08:24

Dick van der Veen

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05.2021 13:44

F.A.Voskamp

Waar kan ik dat boek aanschaffen?