Zwin biedt prachtige natuur

Het Zwingebied in Vlaanderen doet Friesdland concurrentie aan. Op een terrein van 158 hecatre geeft de natuur je een vette knipoog.

Het gaat om een terrein op het grondgebied van de Vlaamse gemeenten Brugge, Damme, Knokke-Heist, Sluis-Aardenburg en Oostburg. De diversiteit bepaalt de aantrekkelijkheid. Aan deze zijde de duinen en aan gene zijde slikken en  schorren

De flora heeft het er niet gemakkelijk mee. Toch zijn er soorten als zeekraai en klein schorrebkruid die zich niet laten tegenhouden door het zoute water.

Vogels

Eerst en vooral is het een internationale vluchthaven voor vogels. Tientallen soorten leggen er aan tijdens hun trektocht naar verre oorden. Sommige ervan broeden en overwinteren in de Zwin. Naast diverse types eenden en gaznen  vindt de aaklscholver, ooievaar, wulp, scholekster, meeuw, reiger en torenval;k zich hier rijk vertegenwoordigd. JHet is dus verstandig om de verrekijker een ereplaats te gunnen in de bagage.

Op zaterdag om 14,00 uur en op zondagen om 10.30 en 14.00 uur gaat de gids met je op pad voor een wandeling van 2 uur waarin de omgeving wordt verklaard. Fietsen kun je er naar hartelust richting Sluis en via een andere zijde terug, Pittoreske dorpjes en de Damse Vaart zijn daarbij trouwe begeleiders.