Erfgoedjuwelen van Bourgogne-Franche-Comté

 

Dick van der Veen

De regio Bourgogne-Franche-Comté, die historisch veel met Nederland heeft,  heeft niet alleen natuurlijk, maar zeker ook cultureel  een rijk aanbod voor de toeristen. Je kunt het afleiden uit het feit dat deze regio  het grootste aantal locaties op de werelderfgoedlijst van de UNESCO heeft staan. Vele teoeristische routes voor fietsers en wandelaars brengen je er mee in aanraking.

Negen ervan kun je als erfgoedparels beschouwen. Een extra reden om de regio, met de lekkerste kaas van Frankrijk, met een bezoek te vereren. Je komt er mee in aanraking tijdens diverse activiteiten. De trektocht Échappée Jurassienne confronteert je met drie ervan: de paalwoningen van Chalain en Clairvaux-les-Lacs,  (prehistorische  dorpjes aan de oevers van twee fonkelende meren), de Koninklijke zoutziederij  van Arc-et-Senans en de grote zoutmijn van Salins-sur-Bains. Dat zijn elementen die je gewoon niet mag missen tijdens een gang langs de zoutroute.  Deze  laat zich kennen als een zeer gevarieerde tocht met een mix van adembenemende natuur en een serie uitzonderlijke plaatsen.

Wijnroute

De ,Climats’ van de Bourgondische wijngaarden, die sinds 2015 op de werelderfgoedlijst staan, kun je het best ondergaan tijdens een fietstocht van 22 kilometer door de druivenleveranciers tussen Beaune en Santenay. We spreken in deze uit eigen ervaring. Namen van dorpen als Pommard, Meursault, Volnay en Puligny-Montrachet klinken wijnkenners als muziek in de oren.  Ze liggen ingebed tussenheuvels in een idyllisch landschap met inbegrip van hun kastelen, kelders en andere attractieve vormen van architectuur.

Een andere route die de enologie bedient is de Eurovel06, die je in Santenay op kunt pikken. Ze loopt in oostelijke richting langs rivieren en beboste heuvels naar Besançon, hoofdstad van de Comté-streek, onderaan de imposante Citadel, een van de meesterwerken van Vauban. Je kunt de pret verlengen door verder te gaan in de richting van Montbéliard, door de vallei van de Doubs. Uiteindelijk lonkt Belfort langs de Coulée Verte. 

Een andere attractieve rondrit  is de ‘Boucle des Champs’, in de Haute-Saône die naar Ronchamp leidt. Bij die naam denk je gelijk aan de prachtige witte kapel Notre-Dame-Du-Haut  van Le Corbusier. Een meesterwerk dat imponeert.

 

Pelgrimstochten

 

Wandelaars die voor de lange afstand kiezen hebben vaak veel op met pelgrimage. De beroemdste combinatie van beide nis de route naar Santiago de Compostella.  Deze, gelegen aan  de ‘Voie de Vézelay, verbindt la Charité-sur-Loire en haar priorijkerk met de basiliek Saint-Madeleine i n Vézelay, op zich een belangrijk bedevaartsoord.

De recent geopende GR213 A brengt de wandelaars  naar de Abdij van Fontenay, een juweel van Romaanse kunst.

 

Zie voor informatie www.bourgognefranchecomte.com