Meesterwerken Jan van Eyck jaar lang in Brugge en Gent

Van Eyck als grootmeester

Brugge en gent eren Jan van Eyck. Gent is de thuisbasis van zijn lam Gods.  Het is daar trotsn op en brengt het tot uitdrukking met theater, dans, design, mode, gastronomie en muziek. 

 

De grootste tentoonstelling ooit organiseren rond een kunstenaar van wie slechts een twintigtal werken bewaard zijn? Je moet het maar klaarspelen. In het Gentse Museum voor Schone Kunsten hangt in 2020 minstens de helft van de overgebleven werken van Van Eyck. Vervolledig deze expo met een bezoek.

Gent mag dan de bakermat geweest zijn van het Lam Gods, het was Brugge, dat Jan van Eyck kon aantrekken als hofschilder. Twee van zijn meesterwerken, waaronder het portret van zijn echtgenote Margareta, hangen nog steeds in het Groeningemuseum. Combineer het met de wandeling ‘Sporen van Jan van Eyck’ en duik in zijn leefwereld.

Na een jarenlange restauratie schittert hét topstuk van Van Eyck, het Lam Gods, vanaf de herfst 2020 opnieuw in de Sint-Baafskathedraal. Of toch bijna, want één paneel – dat van de Rechtvaardige Rechters – is een reproductie. Het verdween tijdens een van de meest spraakmakende kunstroven uit de geschiedenis en is tot op heden zoek. Wie weet los jij het mysterie wel op?