Mooiste poppen Juliana in Eper streekmuseum

EPE - Tot aan het eind van dit jaar biedt de expositieruimte van Veluws Museum Hagedoorns Plaatse  in Epe onderdak aan zestig bijzondere poppen. Ze zijn afkomstig van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau en dragen streekdracht uit verschillende regio’s.  De poppen zijn geschonken aan prinses/koningin Juliana bij defilés of staatsbezoeken.

De eerste pop van de Koninklijke collectie kreeg de prinses al vóór haar geboorte (1909) van vrouwen uit Urk. Vele poppen volgden.  Zo ontstond een verzameling die vaak werd  uitgeleend. Niet zelden   voor poppententoonstellingen waarvan de opbrengst  naar  goede doelen ging.

In de kranten werd al vroeg melding gemaakt van de verzameling. Deze berichten zorgden voor een sneeuwbaleffect. In 1961 bestond de collectie nog uit 100 poppen, nu zijn dat er ruim 600. De meeste poppen kreeg Juliana tijdens de defilés op paleis Soestdijk. Aanvankelijk waren het poppen met overwegend Nederlandse klederdracht, later schonken delegaties van buitenlandse werknemers poppen in Turkse of Marokkaanse dracht. Ook tijdens staatsbezoeken ontving de koningin regelmatig exotische geklede poppen.

Selectie

De  zestig poppen, die nu bij Hagedoorns Plaatse te zien zijn, dragen Nederlandse streekdracht:  bijvoorbeeld uit  Marken, Urk, Bunschoten, Staphorst,  Zeeland , Gelderland en Brabant. Zij vormen een mooie tijdelijke aanvulling op de eigen collectie streekdracht van het Veluws Museum Hagedoorns Plaatse.

Behalve de poppenexpositie is tot eind van het jaar ook een tentoonstelling van Kamper zilver te zien. Veel sieraden en accessoires die bij de Veluwse streekdracht gedragen werden waren  uit deze Hanzestad afkomstig. 

Veluws Museum Hagedoorns Plaatse is gevestigd aan de Ledderweg 11 te Epe. Tel. 0578-627162. Openingstijden: di. t/m vr. 11.00-17.00 uur, za. 13.30-17.00 juli, aug, sept. ook zo. van 13.30-17.00.. Voor verdere informatie zie www.hagedoornsplaatse.nl